Sa pojavom racunala, obrada zvuka je postala puno jednostavnija. Postoje mnogi programi za obradu zvuka, ali jedan od najboljih i njaprofesionalnijih je Cool Edit Pro.
Koristio sam ga puno puta, najvise za prebacivanje zvuka sa audio kazeta na računalo.
Program ima jako puno mogucnosti, i pravi je profesionalni program za obradu zvuka. Njavise se koriste njegovi mnogobrojni filteri za redukciju suma, i za prociscavanje zvuka sa kazeta i gramofonskih ploca. Cak je moguce u program ucitati zvuk iz bilo kojeg video filea.

Evo kako izgleda glavni prozor programa Cool Edit:

cool-edit

Postoje kartice File, Edit, View, Effects, Generate, Analyze, Favorites, Options, Window i Help.

Pod File se nalaze opcije za otvaranje filea,za odredjivanje u kojem obliku cemo snimiti file (mp3, wav itd.)  i jos neke koje bas i nisu toliko vazne i ne koriste se cesto.

Pod Edit imamo opcije Undo, Redo, Copy, Cut, Paste, Select All itd.

View karticom biramo nacin gledanja filea tj. waveform ili spectral view, a imamo jos i multitrack view. Multitrack view nam sluzi za ucitavanje posebnih kanala, jer nam Cool Edit moze sluziti i kao mikser (mikseta), npr. ako imamo snimljen glas pjevaca u jednom fileu, bubnjeve u drugom, gitaru u trecem a bas gitaru u cetvrtom kanalu, pomocu ovog programa mozemo podesavati glasnocu i sve ostalo (efekte i slicno ) za svaki kanal posebno i to sve skupa snimiti kao kompletnu pjesmu.

U biti, uz pomoc Cool Edita mozemo imati pravi kucni studio.

Effects je najbitnija opcija, jer se u njoj nalaze svi filteri Cool Edita. Znaci pojacanje zvuka, normalizacija, delay, echo, graphic equalizer, noise reduction ili redukcija suma, postoji posebna opcija za kazete: hiss reduction, i za ploce: click/pop eliminator itd.

Na kartici Generate imamo slijedece opcije: Silence, DTMF signals, Noise i Tones. Sa Generate Silence mozemo generirati tisinu ili pauzu odredjenog trajanja u nekom fileu.

Sa opcijom Analyze mozemo analizirati odredjeni file, tj. njegov frekvencijski raspon.

Opciju Favorites sami odredjujemo, znaci tamo se nalaze opcije koje sami stavljamo tj. one koje najcesce koristimo.

Window i Help nam nisu potrebni…

Program je zaista totalno profesionalan, i ima sve sto vam ikada bude trebalo sto se tice obrade zvuka.

Na primjer, kod kuce imam neki stari gramofon, onaj u drvenom koferu kojeg sam spojio na line in ulaz na zvucnoj kartici PC-a. Pustio sam plocu, i u Cool Editu stisnuo Record. Kad sam snimio pjesmu, pustio sam ju da svira u programu. Sve je bilo puno pucketanja, krckanja itd. , jednom rjecju – uzasna kvaliteta. Primijenio sam filter click/pop eliminator, i kada je filtriranje zavrsilo, u pjesmi nije bilo niti jednog klika, bila je savrseno cista. Ovo dokazuje moc ovog programa.

To je sve za danas, citamo se dalje !

Obrada zvuka
4.9 (97.56%) 41 votes
http://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/cool-edit1.jpghttp://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/cool-edit1-150x150.jpgdrmrgoodTutorijaliRaznopomoć,tutorijali,zvuk
Sa pojavom racunala, obrada zvuka je postala puno jednostavnija. Postoje mnogi programi za obradu zvuka, ali jedan od najboljih i njaprofesionalnijih je Cool Edit Pro. Koristio sam ga puno puta, najvise za prebacivanje zvuka sa audio kazeta na računalo. Program ima jako puno mogucnosti, i pravi je profesionalni program za obradu...