Britanski web surferi su nedavno  mogli vidjeti strašan djelić budućnosti.

Internet korisnicima se prijeti sa 10 godina zatvora za “skidanje” fileova nakon što je ugledna web stranica za glazbeni file-sharing zatvorena nedugo nakon što je Velika Britanija potpisala zloglasni ACTA sporazum.

Ovo je prvi puta u Velikoj Britaniji da je povučen takav potez protiv Internet korisnika. Britanska vlada je 2009 godine uvela propis koji omogućuje Internet provideru da prati korisnike koji skidaju ilegalne sadržaje s Interneta i može im u poptunosti onemogućiti Internet vezu, ako pismo upozorenja nije imalo učinka. Ali potpisivanjem ACTE sukob je dobio sasvim novu razinu.

Diljem Europe ljudi su prosvjedovali protiv ACTE.

U veljači, britanksa policija za borbu protiv organiziranog kriminala odlučila je ugasiti RnBxclusive.com, stranicu koja je imala glazbeni file sharing servis sa oko 70.000 posjeta dnevno i više od 250.000 pretplatinka na Facebooku.

U stvari, britanska policija je preuzela ulogu osobnog zaštitnika glazbene industrije i time štiti profit velikih glazbenih korporacija. Nažalost, ova “pravna igra” između pobornika slobodnog Interneta s jedne i policije s druge strane, mogla bi završiti kobno za mnoge Internet korisnike.

SOCA (serious organized crime agency) prijeti svakome tko je skinuo sadržaj sa RnBxclusive.com ili čak i posjetio web stranicu s istragom, kaznenim progonom, pa čak i zatvorskom kaznom.

Nakon što je policija preuzela kontrolu nad RnBxclusive web stranicom, na stranici se pojavilo sljedeće upozorenje:

RnBxclusive.com upozorenje

SOCA upozorenje:

’10 godina zatvora je kazna koju biste očekivali za vrlo teška kaznena djela, kao što su silovanje ili ubojstvo’ , rekao je Andrew Pierson iz Lige za reformu kaznenog zakona.

SOCA je potvrdila da je uhićen vlasnik stranice, ali su odbili reći zašto prijete korisnicima sa deset godina iza rešetaka. Umjesto toga, poslali su ovu izjavu:

‘SOCA ima cilj spriječiti profit organiziranog kriminala u Velikoj Britaniji na štetu javnosti i legitimnih tvrtki. Od strane RnBxclusive.com za preuzimanje je ponuđeno puno glazbe koja je ilegalno dobivena od umjetnika. Vodeći u industriji si pripisuju gubitke od oko 15.000.000 £ godišnje kroz aktivnost ove stranice.’

Jednostavna računica pokazuje da dijeljenjem 15.000.000 £ na čak 250.000 poznatih korisnika RnBxclusive.com dobivamo iznos od ne više od 60 funti vrijednosti “ukradenog” sadržaja po osobi.

Znači li to da britanski pravosudni sustav smatra da 10 godina zatvora  vrijedi “krađe” od samo 60 funti?

free download

Nevjerojatno zastrašivanje

Poruka poslana od strane SOCA  dala je onima koji se bave Internet slobodama uvid u to kako bi budućnost mogla izgledati, ako ACTA ugovor za zaštitu online kršenja autorskih prava bude izglasan.

‘SOCA je tvrdila da je vaša IP adresa pod nadzorom, tako da bi vas se moglo pratiti i pratiti. Opet, ovo je potez koji izgleda sasvim bez presedana u Velikoj Britaniji, ‘ , kaže Loz Kaye iz Piratske stranke. ‘Jako sam uplašen da ćemo vidjeti ovu vrstu zlouporabe u industrijskim razmjerima, ako ACTA prođe”, rekao je on.

Nakon šokiranog odgovor Internet aktivista, SOCA je uklonila oštre poruke, a zamijenila ju sa jednostavnijom, što samo govori da su preuzeli kontrolu nad domenom.

Internet aktivisti kažu da se obavijest pojavila u cilju zastrašivanja – a u stvarnosti, teške kazne ne mogu se primijeniti na obično preuzimanje datoteka. Oni također tvrde da ne postoji ništa što može povezati RnBxclusive.com sa organiziranim kriminalom. Pa zašto je SOCA onda uopće upletena u sve ovo ?

Ono što je počelo kao prijetnja prekidanja Internestke veze pojedinih korisnika,  danas je preraslo u zastrašivanja, ljudima se prijeti, s punom ozbiljnošću, s deset godina iza rešetaka.

https://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/03/RnBxclusive.com-upozorenje.jpghttps://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/03/RnBxclusive.com-upozorenje-150x150.jpgdrmrgoodRazno
Britanski web surferi su nedavno  mogli vidjeti strašan djelić budućnosti. Internet korisnicima se prijeti sa 10 godina zatvora za 'skidanje' fileova nakon što je ugledna web stranica za glazbeni file-sharing zatvorena nedugo nakon što je Velika Britanija potpisala zloglasni ACTA sporazum. Ovo je prvi puta u Velikoj Britaniji da je povučen...