Neki dan sam od frenda posudio 3D naocale, ali one obicne kartonske koje dobijete uz film Spy Kids 3D. Mogu vam reci da je osjecaj odlican, mogu samo zamisliti kakvi su 3D filmovi danas, jer ova tehnologija sa crveno plavim staklima na naocalama potice jos iz 60 godina proslog stoljeca, znaci to je u biti zaostalo.

Zatim sam, uz pomoc programa TriDef, koji sluzi za pustanje obicnih film0va u 3D, kao i za gledanje slika i igranje igara u 3D, zaigrao igru DIRT 2 (nastavak legendranog Colin McRae Rallya).

Nesto nevjerojatno, moram priznat! Igra ima takvu dubinu i osjecaj 3 dimenzije, da je to zbilja fantasticno! Dok vozite zbilja imate osjecaj udaljenosti po dubini.

Kako rade ove crveno-plave naocale? Pa sistem je slijedeci: Kompjuter iscrtava dvije slike, plavu i crvenu, koje su malo pomaknute u odnosu jedna na drugu. Kada kroz naocale gledamo ovakvu sliku, kroz plavo staklo vidimo crvenu sliku, a kroz crveno staklo vidimo plavu sliku. Posto su te dvije slike malo pomaknute medjusobno, stvara se dojam trece dimenzije iliti dubine.

Takodjer postoje i filmovi snimljeni ovakvom tehnologijom. Ali kada trazite filmove u Googleu, nemojte pisati 3D movies, jer cete naci danasnje 3D filmove za koje vam je potreban 3D televizor i naocale, ili monitor s naocalama takodjer.

Ako zelite naci ovakve filmove u Googleu, pistie red/cyan movies ili anaglyph movies. Takodjer postoje i HD anaglyph traileri na Youtubeu, a jedan od najboljih sa fenomenalnim osjecajem dubine je ovaj:

Uzivajte u trecoj dimenziji!

drmrgoodTutorijaliRazno
Neki dan sam od frenda posudio 3D naocale, ali one obicne kartonske koje dobijete uz film Spy Kids 3D. Mogu vam reci da je osjecaj odlican, mogu samo zamisliti kakvi su 3D filmovi danas, jer ova tehnologija sa crveno plavim staklima na naocalama potice jos iz 60 godina proslog...