Tijekom godina korištenja AdSense reklama i zarade od njih, nedavno sam primijetio slijedeće: ovisno o stranici, ponekad nije dobro imati stranicu prekrcanu reklamama, i to iz više razloga.

Prvi je razlog što vam onda stranica izgleda neuredno i odbija čitatelje vašeg bloga ili web stranice, narušava kompletnu preglednost i otežava čitanje.

Drugi razlog je što vam se na taj način smanjuje zarada. Da, dobro ste pročitali: zarada vam se smanjuje. Sada ću vam objasniti kako i zašto.

Naime, AdSense oglašivači se natječu za prostor na vašoj web stranici odnosno za prikazivanje na vašoj web stranici. Ako vam je u AdSense postavkama sve postavljeno na automatski, prikazivati će se one reklame koje vama donose najveću cijenu po kliku. Međutim, ovo se odnosi samo na prvu reklamu koja se prikazuje na vašem blogu/webstranici.

Pa tako ako imate dvije reklame, jednu na početku članka  a drugu na kraju, puno više novaca će vam donositi ova prva reklama. Međutim, ako recimo imate ispod menija na vrhu stranice ili u headeru postavljenu reklamu, onda će ona donositi najviše novaca. Ali što se događa ? Reklame u headeru imaju najmanji postotak klikanja to jest najmanji CTR. I time ste izgubili novac, jer ako vam 10 ljudi klikne na tu reklamu, zaradili ste primjerice 1 €, a u slučaju da reklame u headeru nema, prva reklama u postu bi imala veći CTR i veći CPC zato jer je prva, i zaradili bi primjerice 2 €.

Prema tome, da rezimiramo: trebate konstantno testirati vaše reklame i AdSense na svojoj stranici da bi mogli iz zarada izvući maksimum.

Za danas toliko, čitamo se !

drmrgoodSve o SEO
Tijekom godina korištenja AdSense reklama i zarade od njih, nedavno sam primijetio slijedeće: ovisno o stranici, ponekad nije dobro imati stranicu prekrcanu reklamama, i to iz više razloga. Prvi je razlog što vam onda stranica izgleda neuredno i odbija čitatelje vašeg bloga ili web stranice, narušava kompletnu preglednost i otežava...