Evo još jedan post iz moje radionice. Što znači random placement ?

To je izraz za “slučajno postavljene” reklame, da li od AdSensea ili nekog drugog, to je sada manje bitno. Znači, ako su vam u svakom postu reklame uvijek na istom mjesto, posjetitelji vaših stranica i postova ubrzo će razviti tzv. ad blindness, što bi nespretno prevedeno bilo sljepoća na reklame. Znači ako su vam reklame uvijek na istom mjestu na postu ili stranici, posjetitleji će ih nakon vrlo kratkog vremena u potpunosti ignorirati, što vam smanjuje CTR (clicktrough rate) iliti broj klikova.

Kako ovo izbjeći i što napraviti da su reklame uvijek na različitom mjestu na stranici ? Ako je u pitanju WordPress, kojega i sam koristim, to je, pogađate, vrlo uspješno riješeno uz pomoć plugina. Plugin se zove WP Random Ads. Stranica plugina izgleda ovako:

adsense random placement 1

Ovdje određujete gdje i na kojim mjestima će se pojavljivati pojedina reklama. Pa tako imamo 3 položaja: početak posta, sredina posta i nakon sadržaja posta. Moćemo odrediti da li će reklame biti na lijevoj strani, u sredini ili desno. Također možemo odrediti nakon koliko odlomaka će se pojavljivati reklama u sredini posta.

Dalje u postavkama vidjeti ćete ovo:

adsense random placement 2

Ovdje ubacujete kod od vašeg adsense bloka (reklame). Neka vas ne zbuni to što je ovdje naznačena veličina od 300×250 odnosno 336×280, to nema veze i možete staviti reklamu bilo koje veličine.

Sa ovakvim postavljanjem reklama vaš CTR bi se trebao udvostručiti. Probajte pa javite rezultate.

drmrgoodSve o SEO
Evo još jedan post iz moje radionice. Što znači random placement ? To je izraz za 'slučajno postavljene' reklame, da li od AdSensea ili nekog drugog, to je sada manje bitno. Znači, ako su vam u svakom postu reklame uvijek na istom mjesto, posjetitelji vaših stranica i postova ubrzo će...