Pri je nekoliko dana primijetio sam na svojim stranicama drastican pad zarade za 50 %. Bio sam iznenađen, jer taman mi je dobro krenulo sa AdSenseom. Međutim, iz nekog razloga Google Adsense je davao sve manje i manje po kliku, tj. pao mi je CPC.

Sada je trebalo istražiti zašto se ovo događa. Sumnjao sam na puno invalid clicks. Surfajući jednim našim poznatim forumom, slučajno sam naletio na temu u kojoj se spominje Adsense Click Fraud plugin.

O čemu se radi ? Ovaj plugin spriječava klikanje sa iste IP adrese više od onoliko puta koliko vi to želite, i u vremenskom razmaku u danima koji vi odredite. Nakon instalacije idete u postavke i to tamo podesite. Sebi sam podesio da se nakon 2 klika sa iste IP adrese reklame više ne prikazuju, i to u vremenskom razmaku od jedan dan.

Nakon što sam ga instalirao na svoju najposjećeniju stranicu, primijetio sam u stranici sa postavkama plugina da je jedna osoba sa svog računala kliknula 56 (!) puta na istu reklamu, što je očiti click bombing. Kada se ovo počne dešavati, Adsense reagira ovako: na vašoj stranici počinju se prikazivati manje vrijedne reklame, jer je Google Adsense “zaključio” da reklame koje su tamo vašim posjetiteljima ne vrijede, i da ih nakon što kliknu na njih, vaši posjetitelji odmah zatvore, što je i istina u ovom mom slučaju. Tada Google Adsense počinje na vašoj stranici prikazivati manje relevantne reklame, sa manjom cijenom po kliku, i na kraju imate drastičan pad zarade, jer vam pada i CTR i CPC.

Još plus sve to, ovo je prvi mjesec za kojeg je poznato da je tada AdSense zarada najslabija.

Kakve rezultate sam postigao ? O tome ću više znati nakon cca mjesec dana, ali zasada sam se uspio vratiti na 60-65 % od nekadašnje zarade, što znači da ovaj plugin odlično radi svoj posao.

Čitamo se dalje !

drmrgoodSve o SEO
Pri je nekoliko dana primijetio sam na svojim stranicama drastican pad zarade za 50 %. Bio sam iznenađen, jer taman mi je dobro krenulo sa AdSenseom. Međutim, iz nekog razloga Google Adsense je davao sve manje i manje po kliku, tj. pao mi je CPC. Sada je trebalo istražiti zašto...