Nakon što ste pročitali moj post Amazon Affiliate Zarada možda su se neki od vas i odlučili da naprave web stranicu sa nekim proizvodima i okušali sreću u ovom načinu affiliate zarade.

amazon-affiliate-case-study_Ja sam se i sam odlučio napraviti takvu web stranicu, i ovdje ću podijeliti svoja iskustva kako sam to radio. Pa da krenemo:

 1. Najvažnije je naći dobru niche za takvu web stranicu. Što to znači ? Znači da nam trebaju takvi keywordi koji u prvih 10 rezultata u Googleu po mogućnosti nemaju PA veći od 40, a idealno je ako su u top 10 većina stranica tipa Amazon, Youtube videi i slično. Ovo znači da je konkurencija dosta slaba i da ne bi trebali imati većih poteškoća oko rangiranja stranice u top 10.
 2. Kod biranja keyworda za niche stranicu zanimaju nas skoro isključivo buying keywordi. Znači ako na primjer prodajemo namještaj, takvi keywordi bi bili: best sofa, quality sofas, sofa bed reviews, best sofa brands, top furniture brands itd. Dovoljno je da keyword ima 1000 pretraga mjesečno, može čak i manje.
 3. Naravno stranica mora biti na engleskom jer ciljamo US publiku koja nema problema s kupovinom online kao što je to slučaj kod nas.
 4. Slijedeća bitna stvar je odabir dobre domene. Preporučam brandable domenu jer EMD domena izgleda spammy. Tako na primjer ako prodajete kauče (sofe) dobar brandable domain bi bio sofaworld.com, sofaplanet.com ili nešto slično.
 5. Kada ste ovo riješili, slijedi kupnja domene i hostinga i instalacija WordPressa. WordPress je najbolji i najjednostavniji, a ima i brdo plugina koji vam olakšavaju posao.
 6. Gdje pronaći kvalitetan sadržaj za sajt ? Vjerujem da se ovo svi pitaju. Ako se razumijete u niche koji ste odabrali, napišite sadržaj sami. Ako ne, morate pronaći pisca da vam napiše sadržaj. Jedan od sajtova gdje možete pronaći kvalitetnog pisca je iwriter.com.
 7. Ako na stranici namjeravate pisati reviewe različitih proizvoda (većina Amazon Affiliate stranica je review tipa) potrudite se da vam sadržaj bude najmanje 1000 riječi po članku.
 8. Za početak postavite 10tak članaka, ali ne odjednom, nego dodavajte novi članak svakih nekoliko dana. Ako je moguće članke podjelite u srodne kategorije. Znači recimo best sofas under 1000$ i u toj kategoriji naprimjer 2 reviewa.
 9. Vrlo je važno medjusobno linkati članke koji su u istim kategorijama. Sa homepage možete linkati na bilo koju kategoriju ili članak, vrijedi i obrnuto, ali nikako ne smijete linkati sa jedne kategorije na drugu ili sa članka koji pripada jednj kategoriji na neki članak koji se nalazi u nekoj drugoj kategoriji. Ovaj način se na engleski zove silo structure. Više o tome možete pročitati ovdje: http://www.bruceclay.com/eu/seo/silo.htm .
 10. Pluginovi koji vam na sajtu trebaju su slijedeći:
  1. All In One SEO – Jedan od najboljih, ako ne i najbolji WordPress SEO plugin
  2. Akismet – najbolji WP borac protiv SPAM-a
  3. Contact Form 7 – najjednostavniji način za pravljenje Contact Page
  4. Facebook Comments By Fat Panda – zamijenite defaultne wordpress komentare sa Facebook komentarima
  5. Google XML Sitemaps – najbolji sitemap plugin
  6. Shareaholic – dodaje share buttone ispod, iznad ili u floating bar
  7. Top 10 – radi statistiku najposjecenijih postova, a moguće je postaviti i widget u sidebar
  8. Visitior Maps And Whos Online – statistika posjeta
  9. WP Smush – optimizira slike prilikom uploada
  10. WP Optimize – optimizira SQL bazu

Zasada toliko, nastavak u kojem ću pisati o pozicijama sajta, linkanju, ključnim riječima i svemu ostalome malo detaljnije, slijedi vrlo skoro.

drmrgoodRazno
Nakon što ste pročitali moj post Amazon Affiliate Zarada možda su se neki od vas i odlučili da naprave web stranicu sa nekim proizvodima i okušali sreću u ovom načinu affiliate zarade. Ja sam se i sam odlučio napraviti takvu web stranicu, i ovdje ću podijeliti svoja iskustva kako sam...