Zaboravite vaše povijesne knjige i sve što ste u njima čitali. Vrijeme je da razmotrimo kako se monopol i definicija monopola može primijeniti na Googleovu dominaciju na webu u posljednjih nekoliko godina. Zvuči suhoparno ? Vjerujte da nije, ako uzmete u obzir utjecaj koji prošlost može imati na budućnost Interneta.

Kratka povijest američkih trustova i monopola

Je li sat povijesti stvarno potreban? Pa, da, ako želite doista shvatiti kako odgovoriti na pitanje postavljeno u ovom članku. Ne bojte se – biti ću kratak.

Monopol je u suštini kapitalizam na steroidima. Znak monopola je virtualni nedostatak konkurencije. Ovaj nedostatak konkurencije obično vodi monopol u to da postavlja višu cijenu, s obzirom da nema tržišne sile da bi ga provjeravali. Inferiorni proizvodi također mogu proizaći iz nedostatka konkurencije – i javnost će i dalje ih kupovati ako ni zbog čega drugog onda zbog nemogućnosti izbora.

Evo ideja trusta stare škole: to je dogovor između nekoliko investitora koji drže dionice u različitim tvrtkama. Dioničari su prenijeli svoje udjele kombiniranom skupu trustova. Nagrada za doprinos dolazi u obliku certifikata koji im daje pravo na određeni udio zajednički upravljanih trustova. Budući da su trustovi dominirai mnogim od najvećih američkih industrija u kasnim 1800-ih, oni su zapravo monopol u svakoj od njihovih gospodarskih područja.

Nakon Standard Oil Trust formirane u 1882. , tvrtka i njezine podružnice imale su kontrolu nad više od 90% nafte i marketinga u Sjedinjenim Američkim Državama. Nepotrebno je reći, to nije dobro “sjelo” američkom narodu. Zato je Kongres donio Sherman Antitrust Act 1890. Mjera je učinkovito uništavala trustove i monopole koji onemogućavaju međunarodni i međudržavni promet. Od tog trenutka, američka vlada je imala moć da rasturi tvrtkae koje su imale previše moći i razbije ih na manje komade.

Brzo naprijed do novije povijesti. Microsoft je prva velika tech tvrtka koja je optužena za monopolizaciju industrije u SAD-u. U povijesnom sudskom slučaju 1998. , tužitelji su navodili da Microsoft održava nasilnu monopolističku moć u industriji osobnih računala.

Kako?

Pa, pitanje je usmjeren na praksu tvrtke da veže Internet Explorer sa svojim Windows operativnim sustavom. Tužitelj je optužio Microsoft da drži monopol nad internetskim preglednicima jer većina potrošača koristi softver Internet Explorer pakiran sa svojim računalima. Slučaj je završio gubitkom tužbe za Microsoft.

Što je stvarno zanimljivo je da je nobelovac ekonomist Milton Friedman, (u međuvremenu preminuo), komentirao slučaj kao “opasan presedan”, koji će dovesti do veće državne regulacije tehnologije – i daće omesti napredak.

Onda je došao Google.

Googleov uspon na vlast

Google je počeo poprimati oblik kao tvrtka kakvu danas poznajemo u 2000. Tijekom te godine, tvrtka slavi cijeli niz događaja: indeksirano je preko bilijun stranica, udružili su se s Yahoo-om, i izbacili su pretragu u 15 različitih jezika.

Naravno, od tada lavina je krenula. Google je stekao veliki broj tvrtki, i predstavili su svoj AdWords program za generiranje prihoda kako bi održali svoj rast. Do 2011, više od 96% od profita tvrtke je došao iz AdWords … u iznosu od 32,2 milijarde dolara!

Međutim, Google je imao svoje teškoće u proteklih nekoliko godina. Unatoč rekordnim profitima, bavili su se s tisućama patentnih tužbi od konkurentnih tehnoloških tvrtki. Još su se borili i sa tužbama vlada raznih zemalja i pojedinaca diljem svijeta. Imali su i problema sa Google+ da ga ljudi prihvate. Ipak, Big G je ostao jak i kao najmoćnija tech tvrtki u svijetu – i jača svaki dan.

Googleovo davljenje : sprečavanje inovacija?

Strategija za Googleov rast čini se da je višeznačna, ali glavne značajke uključuju njegovanje i širenje svog AdWords programa i stjecanje poduzeća na bazi svojeg stalnorastuće patenta portfelja (njegov oklop).

Uzmite, na primjer, u mobilnoj industriji. Apple i Google su u borbi do smrti na što više patenata . Oni to rade kako bi zaštitili sebe od tužbe jer znaju da je njihov put razvoja kroz mobilnu industriju.Ukupno 20 milijardi dolara su uložili u kupnju patenata i patentnih parničnih naknada.

Zašto?

Što više patenata tvrtka ima, više zaštite dobiva za novo stvaranje intelektualnog vlasništva. Google uvijek izlazi s novim proizvodima, tako da treba svu zaštitu koju može dobiti. Obrana protiv tužbe je jedna stvar, ali stjecanje tvrtki i patenata poput gangbusters je sasvim drugo.

FTC stavlja znamenitosti na Google

Ovo je bez presedana vrijeme za vlade širom svijeta. Google se suočava sa pritiskom iz raznih zemalja, mogućom reakcijom protiv straha da je Big G-monopol  – sasvim iskreno – uzimanje u cijelom svijetu.

Na primjer, konačno je postignuto primirje u nedavnom skupu francuskih tužbi.Tužba je u vezi sa digitalizacijom francuskih knjiga od strane Googlea, i parnica je rastegnuta na šest dugih godina. U Velikoj Britaniji ovog mjeseca, Vlada će početi istragu Googleovog navodnog izbjegavanja poreza. Postoje i mnoge druge tužbe – možete pronaći detaljan popis nekih od većih ovdje. Google je čak  tužen, hm, od strane cijelog svijeta, u jednom slučaju. Nesmetana globalna dominacija čini vas vrlo ukusnim ciljem.

U SAD-u, Google nije bilo mnogo lakše. Predsjednik US Federal Trade Commission Jonathan Leibowitz vrši pritisak na Google da napravi velike ustupke u agencijskim antitrust istragama. Ako Google uskoro nešto ne poduzme, tvrtka će se suočiti sa antitrust tužbom neviđenih razmjera.

Pa, da li Google ima monopol ?

FTC tužba znači da vlada SAD-a svakako čini da svi tako misle.Ishod tužbe zaista će se učvrstiti te argumente. Bez obzira na to, ovdje je ono što je sigurno: Google je u cijelom svijetu, globalno dominantna sila. Mnoge vlade počinju provjeravati tu moć. No, Googleov doseg je daleko i njegovi džepovi su duboki. Google se može maknuti u stranu i pustiti Vladu da intervenira. Amazon, Apple, Microsoft, Facebook i prijatelji i dalje će biti smetnja Googleu – i, vrlo vjerojatno, ključni faktor koje će zaštititi naše globalno, digitalno društva od totalitarnog dominacije Googlea.

https://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/11/google-monopol.jpghttps://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/11/google-monopol-150x150.jpgdrmrgoodRazno
Zaboravite vaše povijesne knjige i sve što ste u njima čitali. Vrijeme je da razmotrimo kako se monopol i definicija monopola može primijeniti na Googleovu dominaciju na webu u posljednjih nekoliko godina. Zvuči suhoparno ? Vjerujte da nije, ako uzmete u obzir utjecaj koji prošlost može imati na budućnost...