Svi već znate za Divx. Divx je naziv za .avi fileove kodirane s ovim codecom. Postoji još i XVid, koji je drukčiji codec, ali je to sve skupa u osnovi isto.

Otkuda takva popularnost Divx-a? Glavni razlog je u njegovom odličnom omjeru veličine filea i kvalitete istog. Film od sat i pol do dva se može komotno stavit u file veličine 700 MB, sto je veličina jednog CD-a, i upravo zbog toga je Divx tako popularan.

Neki ljudi mi tvrde da je Divx smeće loše kvalitete, i da za potpuno uživanje u filmu treba skidat samo DVD filmove i Blue ray ripove, što je jako daleko od istine. Baš neki dan sam bio kod frenda, on ima veliki LCD (mislim da je dijagonala 106 ili 120 cm) i gledali smo film Inglorious Bastardz sa Brad Pittom, u Divx verziji. Kvaliteta filma je bila vrhunska, i uvjeren sam da ne bi primijetili razliku između te Divx verzije i full DVD-a istog filma. U cijelom filmu nije bilo niti jedne jedine “kockice” po kojima je Divx postao nepopularan među vlasnicima novih LCD-a i plazmi. Ako je DVDrip dobro napravljen, nećete primijetit razliku između njega i originalnog DVD-a (osim sa povećalom na udaljenosti od 10 cm).

Kako napravit DVDrip? Postoji jednostavno rješenje za to, program se zove Auto Gordian Knot , i radi Divx iz DVD-a (originalnog ili kopije, svejedno). Ali prije njega skinite K Lite codec pack , jer bez codeca ne možete izripat film. Kad to skinete, instalirajte oba programa. Resetirajte komp, i pokrenite Auto Gordian Knot.  Otvorit će vam se slijedeći prozor (kliknite na sliku da ju vidite u punoj veličini):

autogk

1. Pod input file odaberite fajl sa DVD-a, posto ih ima više, znat ćete da ste pogodili točan fajl po tome što će vam sa strane imena fajla napisati vrijeme, kad to odgovara trajanju filma, to je to, odabrali ste pravi fajl. Pod output fajl birate gdje na kompjuteru će vam se snimit DVDrip koji radite, znači to odredite po zelji.
2. Ovo je zvuk sa DVD-a (engleski u 99% slucajeva, osim ako ne volite japanske ili francuske filmove)
3. Ovdje odabirete veličinu vašeg konačnog fajla, 1 CD (700 MB) , 2 CD-a (1400 MB) , 1/3 DVD-a, 1/2 DVD-a ili ju odredite sami po želji
4. Napredne postavke: ovdje birate vrstu kodiranja (Divx ili Xvid, kao i kvalitetu zvuka – ja stavljam MP3 128 kbps CBR , što je sasvim dovoljno)
Na kraju stisnete Add Job, i konačno Start, i ripanje je krenulo.

Napomena: Ako imate dovoljno jak kompjuter, ovo ne bi trebalo trajat dulje od 2 sata, a ako vam je komp slabiji, pustite ga da ovo obavi preko noći. Ovo traje ovoliko dugo zato jer se tek pri ovakvim stvarima kao sto je kodiranje filmova vidi snaga vašeg procesora, pošto je on uposlen do maksimuma kad su ovakve stvari u pitanju. I nemojte ako imate slabiji komp raditi još nešto osim kodiranja filma na kompjuteru, jer bi se lako moglo dogoditi da vam sve zablokira.
Pozdrav filmofilima!

https://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/autogk.jpghttps://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/autogk-150x150.jpgdrmrgoodTutorijali
Svi već znate za Divx. Divx je naziv za .avi fileove kodirane s ovim codecom. Postoji još i XVid, koji je drukčiji codec, ali je to sve skupa u osnovi isto. Otkuda takva popularnost Divx-a? Glavni razlog je u njegovom odličnom omjeru veličine filea i kvalitete istog. Film od sat...