Ovih dana svi govore o fiskalnim kasama. Ja u daljnjem tekstu neću govoriti o fiskalnim kasama sa stanovišta ekonomije, obračuna poreza, profita ugostitelja i slično. Nego ću se na fiskalne kase osvrnuti sa čisto informatičkog gledišta.

Naime, za sada u Hrvatskoj samo 700 poduzetnika koristi fiskalne kase, što je mali dio od očekivanih 22500. Već se ovdje vidi slabost ovog novog zakona, ali idemo dalje na informatičke probleme.

Eto, baš neki dan razgovaram s prijateljem i kaže mi da je u Lidlu čekao pola sata na kasi, jer da se napravio ogroman čep. Kad je došao do blagajnice, pitao ju je u čemu je stvar, a ona mu je odgovorila da je u pitanju nova fiskalna kasa, i da se jedan račun čeka i do 5 minuta.

fiskalna blagajna

Ovo samo pokazuje koliko je Hrvatska kao država nespremna za ovako nešto, zbog zastarjele informatičke i telekomunikacijske infrastrukture. Drugim riječima, hvala T Comu na starim i trulim žicama, umjesto da je uveo optiku kao i svi normalni u Europi. Ali i ovdje se ponavlja ono što već godinama tvrdim – T Com ono što je Švabo pred 10 godina bacio kao zaostalo, nama na velika vrata prodaje i reklamira kao zadnju riječ tehnike. Kad se samo sjetim da jedan ADSL router košta skoro 100 €, dođe mi da plačem, jer je isto to smeće u kini možda 10 €, i prave se na vagone, i to svi u istoj tvornici: i Siemens, i Linksys, i Thomson samo imaju drugačiju kutiju, sve je to isto smeće.

fiskalna kasa

No, da se vratim fiskalnim kasama. Gospođa Nada Čavlović Smiljanec, šefica Porezne uprave, tvrdi da sustav funkcionira besprijekorno. A sustav fiskalnih kasa funkcionira ovako (u teoriji): Poduzetnik nalati uslugu. U fiskalnu kasu upiše cijenu. Budući da je priključena na Internet, blagajna šalje podatke u Poreznu upravu. Porezna uprava bilježi transakciju i natrag šalje jedinstveni identifikator (JIR) koji mora biti otisnut na svakom računu. Sve to ne smije trajati dulje od 1-2 sekunde.

Ali, neimenovani informatički stručnjak koji je uključen u izradu sustava Porezne uprave, tvrdi da će sustav 1.1.2013. zakazati, i kaže: “Da bi cijeli sustav kvalitetno funkcionirao, nama bi trebalo još 3-4 mjeseca. Rokovi su prekratki, Ministarstvo financija želi da fiskalizacija krene za nekoliko dana, što su nerealna očekivanja. Očekujem česta rušenja sustava, osobito u siječnju. Zato vjerujem da će Vlada do rpoljeća ipak dopustiti da sustav funkcionira i bez fiskalnih blagajni.

Jedan ugostitelj tvrdi da ga je njegov nabavljač softvera za fiskalnu kasu uvjeravao da serveri porezne uprave ne mogu podnijeti toliko opterećenje.

Računica sa serverima rađena je na procjeni da će se dnevno izdavati 10 milijuna gotovinskih računa. Recimo da se izdaju u razdoblju od 12 sati (od 8 do 20 sati), ispada da bi u poreznu upravu svake sekunde stizalo 230 računa. Da li to serveri mogu izdržati? S druge strane, to je samo suhoparni matematički prosjek. Što ako se desi da jednu sekundu bude 10000 računa ?

Evo u Globusu čitam da im se u redakciju javila tvrtka koja je odlučila isprobati servere. Poslali su tisuću računa odjednom. Na posljednji račun morali su čekati 800 sekundi, tj. više od 13 minuta.

Tko je na kraju kriv, da li spori serveri, ili loša T Comova infrastruktura, saznati ćemo 1.1.2013.

Fiskalna kasa - da li je uvođenje fiskalnih kasa katastrofa ili ne ?drmrgoodRazno
Ovih dana svi govore o fiskalnim kasama. Ja u daljnjem tekstu neću govoriti o fiskalnim kasama sa stanovišta ekonomije, obračuna poreza, profita ugostitelja i slično. Nego ću se na fiskalne kase osvrnuti sa čisto informatičkog gledišta. Naime, za sada u Hrvatskoj samo 700 poduzetnika koristi fiskalne kase, što je mali...