Poznata hakerska grupa Anonymous za 31. ožujka najavljuje kompletno gašenje Interneta, a operacija se zove ‘Operation Global Blackout’.

Da li je ovo moguće i da li im može poći za rukom, objašnjava stručnjak za cyber sigurnost Alan Woodward.

31. ožujak sve nam je bliže, a rasprave na brojim Internet forumima na temu gašenje Interneta sve se više zahuktavaju. Anonymousi tvrde da će Internet onesposobiti tako da će isključiti DNS (domain name server) koji ‘prevodi’ Internetske adrese u IP protokol.

gasenje internetaProfesor i stručnjak za cyber sigurnost Alan Woodward objasnio je za BBC kako se DNS sastoji od 13 servera na vrhu od kojih svaki zasebno komunicira s nižom razinom i cijeli proces se nastavlja dalje. Ukoliko se onesposobi jedan ili više tih servera na vrhu nećemo moći koristiti adrese koje inače koristimo.

Woodward dodaje i da je moguće da su hakeri locirali te servere na vrhu, pa ih je moguće onesposobiti i pomoću DDOS napada. Riječ je o načinu napada u kojem hakeri serverima šalju previše podataka i dolazi do blokade.

Na isti način srušen je Google 2004. godine te stranice Interpola ove godine. Koliko su ozbiljne prijetnje Anonymousa i hoće li zaista uspjeti u svojem naumu doznat ćemo 31. ožujka.

https://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/03/gasenje-interneta.jpeghttps://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/03/gasenje-interneta-150x150.jpegdrmrgoodRazno
Poznata hakerska grupa Anonymous za 31. ožujka najavljuje kompletno gašenje Interneta, a operacija se zove 'Operation Global Blackout'. Da li je ovo moguće i da li im može poći za rukom, objašnjava stručnjak za cyber sigurnost Alan Woodward. 31. ožujak sve nam je bliže, a rasprave na brojim Internet forumima na...