Napomena: Sve ovo dolje napisano su zaključci iz mog osobnog dugogodišnjeg bavljenja Adsenseom, i ništa nije prepisano niti prekopirano iz nekakvih glupih i beskorisnih pdf Adsense vodiča od kojekakvih ‘Adsense gurua’ .

Ako na svojim stranicama imate Google Adsense, vjerojatno će vas zanimati na koji način da maksimizirate profit i povećate zaradu.

Kao prvo, zaboravite na sve što ste do sada pročitali u raznoraznim .pdf vodičima tipa ‘Adsense Secrets’, ‘Adsense Insider’ i sličnim. Većinom su u njima napisane stvari koje vi već znate, ali nema napisano ono o čemu ću vas ja sada ovdje informirati, jer o tome nitko nigdje ne piše.

Kao prvo, vaš Adsense CTR ovisi o tome koja je tema (ili niche) vaše web stranice. Jer na primjer, na ovoj stranici na kojoj se većinom nalaze PC tutorijali, dolaze ljudi koji već imaju nekakvo predznanje o PC-u, i jako dobro znaju gdje su reklame na stranici i znaju ih prepoznati. Samim tim vaš CTR će na stranicama slične tematike kao ova moja biti uglavnom ispod 1 % . Ovo se još zove ‘ad awareness’ ili nespretno prevedeno – svjesnost za reklame.

Kao drugo, priče o high CTR wordpress temama možete zaboraviti, jer jednostavno nisu istinite i to su bajke za malu djecu. Ja sam sa ovom stranicom koju sada čitate vršio nebrojene testove sa mijenjanjem tema, pozicijom reklama, veličinom reklama i slično. Znači niti jedna tzv. ‘high CTR’ wordpress tema nije mi pomogla da povećam svoj CTR, a probao sam ih sigurno 10 različitih (da sada ne nabrajam koje su to).

Znači, zaključak je slijedeći: Neke stranice imaju visok CTR zbog toga jer su takve tematike. Na primjer, ako imate web stranicu namijenjenu djeci (flash igre ili slično) trebali bi imati prilično visok CTR, jer djeca ne znaju prepoznati reklame. Slijedeća tema stranice sa visokim CTR-om je sve namijenjeno domaćicama iliti kućanicama (kuhinjski recepti, proizvodi za mršavljenje, kozmetika i slično) .

A sada ću vam napisati kako da podesite svoje Adsense sučelje da vam zarada bude maksimalna. U Adsense sučelju imate ‘Allow & Block Ads’ (treće po redu pri vrhu) . Kliknite na to, i sa lijeve strane ćete vidjeti ‘Advanced Settings’. Klknete na to,i sada vidite 3 stavke: Interest based Ads preference, Third party Ads preference i Social Ads preference. To podesite kao na slici dolje:

google adsense kako

Prva postavka se odnosi na reklame prema interesu, znači ako je neki web surfer prije sat vremena tražio auto sjedalicu za dijete, i nakon toga došao na vašu stranicu na kojoj se nalaze PC tutorijali, njemu će se prikazivati reklame za dječje sjedalice koje nemaju apsolutno nikakve veze sa vašom stranicom.  Ovo obavezno isključite.

Druga postavka su reklame treće strane, koje imaju jako nizak CPC (cijenu po kliku) i zato ih treba isključiti. U službenim Adsense  vodičima od Googlea, Google preporuča da ovo ostavite uključeno, jer kao više je reklama a uvijek se prikazuje najbolje plaćena pa ćete imati veću cijenu klika, što jednostavno nije istina. Ja sam to temeljito istestirao i vjerujte mi da je bolje da ovo ugasite.

Treća postavka odnosi se na to da na nekim flash reklamama postoji brojač koji broji koliko Google pluseva je dobila pojedina stranica koja je na toj reklami. Ovo nema utjecaja na zaradu, pa ovo možete ostaviti uključeno.

Nadalje, koristite reklame 336×280 ili 300×250, jer one imaju najveći CTR, i najviše oglašivača se prikazuje upravo u ovom formatu.

Slijedeće, uvijek nastojte da vam je Ad title iste boje kao linkovi na vašoj stranici, i da je pozadina i okvir reklame iste boje kao i pozadina teksta na vašoj stranici. Boju teksta reklame i url (ako to možete) postavite za par nijansi tamniju nego tekst na vašoj stranici.

Uvijek koristite text/image ads jer na ovaj način imate najveći CPC na reklamama.

Eto toliko, ako imate kakvih pitanja, pišite komentare ili se javite na mail.

drmrgoodSve o SEOTutorijali
Napomena: Sve ovo dolje napisano su zaključci iz mog osobnog dugogodišnjeg bavljenja Adsenseom, i ništa nije prepisano niti prekopirano iz nekakvih glupih i beskorisnih pdf Adsense vodiča od kojekakvih 'Adsense gurua' . Ako na svojim stranicama imate Google Adsense, vjerojatno će vas zanimati na koji način da maksimizirate profit i...