Ova tvrdnja možda će se nekome učiniti smiješna, ali na nekoliko stranih foruma vode se rasprave o tome da li Google koristi svoj Analytics tool protiv malih igrača tj. stranica sa malom posjetom poput ove koju sada čitate.

Možda ćete misliti ‘Pa kako mala posjeta a čovjek tvrdi da ima oko 1000 posjeta na dan ?’ . Vjerujte mi da je to ništa, da vam kažem koliku posjetu imaju najjače web stranice u HR, jako bi se iznenadili. Ali ovo nije tema ovog posta, nego ću vam ovdje podastrijeti dokaze o ovoj tvrdnji iz naslova posta.

Google Analytics, dok još nije bio u Googleovom vlasništvu, zvao se Urchin. Google ga je kupio za 30 miliona $.
Razmišljajmo logički: Zašto bi Google potrošio 30 miliona dolara i onda nama webmasterima dao taj alat potpuno besplatno ? Iza ovoga se jednostavno mora kriti nešto više.

Na jednom stranom forumu jedan webmaster tvrdi da je napravio test sa 12 webstranica. Na 6 stranica je ostavio Analytics kod, a sa drugih 6 ga je obrisao. Stranice koje su imale Analytics kod, i dalje su padale u rezultatima i gubile posjetu, dok su stranice bez Analytics koda rasle u rezultatima, i povećavala im se posjeta. Iste stvari tvrde i ostali webmasteri.

google-analytics

Link na temu na warrior forumu: Deleted My Google Analytics and Webmaster Account

Link na temu na internet zarada forumu: Da li Google koristi Google Analytics protiv nas malih igrača

Slično se desilo i meni sa ovom web stranicom koju čitate. 24. 4. mi je posjeta sa 700-800 UV dnevno pala na 300 UV. I tako je bilo nekoliko dana (oko 300 UV), sve dok nisam obrisao Analytics kod sa stranice. Stranica se sada polako oporavlja, i jučer je bilo 502 UV, a nadam se da će danas biti još i više i da će se brzo vratiti stari broj posjeta od prije.

Na koji način Google može iskoristiti svoj Analytics kod protiv nas? Pa i sami znate, ako ste koristili Analytics, što sve u njemu možete vidjeti. Jako puno podataka, zemlju odakle stižu posjete, koji browser koristi posjetioc, koliko se zadržao na stranici, koja stranica se najviše čita, otkuda vam dolaze posjete itd. E pa onda zamislite što sve o vašoj stranici mogu vidjeti zaposlenici Googlea. Puno više nego vi u Analytics sučelju. Na primjer, ako imate visok bounce rate, Google će vas jednostavno srušiti u rezultatima pretrage, jer će smatrati da stranica nije dovoljno kvalitetna.

Za potpuno rješavanje ovog problema treba obrisati stranicu i iz Google Webmaster sučelja.

drmrgoodSve o SEOTutorijaliRazno
Ova tvrdnja možda će se nekome učiniti smiješna, ali na nekoliko stranih foruma vode se rasprave o tome da li Google koristi svoj Analytics tool protiv malih igrača tj. stranica sa malom posjetom poput ove koju sada čitate. Možda ćete misliti 'Pa kako mala posjeta a čovjek tvrdi da ima...