Nakon zbilja jako dugog vremena na redu je novi post o tome kako i gdje prodati web stranicu.

Imate web stranicu koja dobro zarađuje i htjeli bi ju prodati ali ne znate kako i gdje? Pročitajte ovaj post u kojemu ću vam dati detaljne upute.

 

1. Koliko vrijedi moja web stranica?

Web stranica vrijedi onoliko koliko je netko spreman za nju platiti. Međutim, postoje neke smjernice kako otprilike odrediti vrijednost web stranice. U obzir se uzimaju izvor prometa na stranici, mjesečna zarada, sadržaj i broj posjeta. Ako vaša stranica mjesečno zarađuje 100 $ a starija je od 3 godine onda za takvu stranicu možete dobiti cijenu od 24-36×100 $, što bi značilo da ju možete prodati za cijenu od 2400 do 3600 $. Također, ako je većina posjeta sa Googlea takva stranica vrijedi više nego neka koja ima većinu posjeta sa scoijalnih mreža (Facebook, Twitter itd.) Također se u obzir uzima to kakav je trend posjeta, da li posjeta raste ili pada, da li zarada raste ili pada, kakav je sadržaj stranice i slično. Ali ovo je nekakav osnovni okvir prilikom određivanja cijene kada prodajete vašu web stranicu.

kako-prodati-web-stranicu

2. Gdje prodati web stranicu?

Jedna od najpoznatijih, ako ne i najpoznatija stranica za prodaju je flippa.com. Tamo se stranica prodaje u obliku aukcije. Znači postavlja se link web stranice, dodaje se opis, stranica se povezuje sa Google Analytics i sa Google AdSense (ako na taj način zarađuje), postavljaju se screenshotovi ili videa zarade itd. Aukcija traje onoliko koliko vi odredite. Nekako najbolji vremenski okvir je 15 dana. Ako je trajanje aukcije kraće od toga vašu stranicu neće vidjeti dovoljan broj ljudi, a ako je duži od 15 dana kupci će polako gubiti interes za vašu web stranicu i vašu akciju na kraju nitko neće pratiti. Prilikom postavljanja aukcije određujete početnu cijenu, određujete reserve price i BIN (Buy It Now) cijenu. Početna cijena kod dosta web stranica ide od 0 $ jer prodavači pretpostavljaju da ako postave početnu cijenu na nulu da će imati i više ponuda. Međutim, ako vaša web stranica vrijedi npr. 15000 $ onda je postavljanje početne cijene na 0 $ loš izbor jer na taj način pokazujete da vaša stranica ne vrijedi puno. Reserve price je ona cijena ispod koje ne želite prodati vašu web stranicu. Buy It Now je cijena sa kojom kupci, ako kliknu Buy It Now dugme (link) automatski kupuju web stranicu i aukcija završava. Ona mora biti veća od reserve price. Uzet ćemo za primjer da ste postavili početnu cijenu od 10000 $, da vam je reserve price 15000 $ a Buy It Now 18000 $.

3. Kako se odvija prodaja web stranice ?

Kupci na vašoj aukciji bidaju, odnosno daju ponude. Možete postaviti da se bidovi automatski odobravaju ili da svaki bid morate odobriti ručno. Čak i kad je odabrana funkcija automatskog prihvaćanja, morate odobriti ili odbiti ponude koje su postavili novi korisnici Flippe (koji su se prijavili prije manje od šest mjeseci i nikad nisu izvršili transakciju na Flippi). Ako opcija automatskog prihvaćanja nije odabrana, morate ručno prihvatiti ili odbiti svaku novu ponudu. Te nove ponude istječu i automatski se odbacuju ako nakon tri dana ne prihvatite bid. Tijekom ova tri dana, kupac ima mogućnost povući svoju ponudu u bilo kojem trenutku, tako da je dobra ideja pažljivo pratiti ponude i djelovati što je prije moguće. Jedina iznimka od trodnevnog isteka su ponude Buy It Now(BIN). Ako ne odgovorite na njih nakon tri dana, BIN ponuda se automatski prihvaća. Ako ste postavili PayPal plaćanje za BIN ponudu, ponuda se automatski prihvaća nakon obrade PayPal transakcije.

4. Koliko je sigurno prodavati preko Flippe i da li će me kupac zeznuti?

Za transakcije čija je vrijednost manja od 2.000 $, kupac može koristiti PayPal za izravno plaćanje . Također, ako ste omogućili PayPal plaćanje za Buy It Now onda se koristi i u tom slučaju. I vi i kupac trebate dovršiti potvrdu identiteta prije nego što je dostupan gumb plaćanje putem PayPala. Za sve ostale transakcije bez obzira na cijenu na Flippi se koristi usluga escrow.com. Escrow.com je posrednička web usluga koja funkcionira na način da kupac tamo položi svoj novac a vi kao prodavač tamo postavite svoje fileove od web stranice – public_html folder, username i pass, SQL bazu itd. Nakon escrow provjere koja traje nekoliko dana transakcija se obavlja i vi dobivate novac a kupac dobiva web stranicu. Ovo također zahtijeva da i kupac i prodavač dovrše postupak provjere identiteta. Na kraju morate platiti i Flipa success fee. To je zarada Flippe na prodaji vaše web stranice. Do cijene od 50000 $ ona iznosi 10%. Znači ako ste prodali web stranicu za 10000 $ Flippa će vam uzeti 1000 $.

Nadam se da sam vam uspio donekle pojasniti kako i gdje možete prodati vašu web stranicu. Postoje još i neke druge web stranice za prodaju ali one ni izdaleka nisu toliko popularne kao flippa. Neke najpoznatije su empireflippers i investors club.

https://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2020/07/kako-prodati-web-stranicu.jpghttps://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2020/07/kako-prodati-web-stranicu-300x280.jpgdrmrgoodSve o SEOTutorijaliRazno
Nakon zbilja jako dugog vremena na redu je novi post o tome kako i gdje prodati web stranicu. Imate web stranicu koja dobro zarađuje i htjeli bi ju prodati ali ne znate kako i gdje? Pročitajte ovaj post u kojemu ću vam dati detaljne upute.   1. Koliko vrijedi moja web stranica? Web...