Kao prvo, da razjasnimo odmah na pocetku da kompjuterski virus nije isto sto i trojan , malware , adware i slicno.

Ako ste neznanjem, slucajno ili na neki treci nacin dobili ovakvu gamad na vasem PC-u, ja sam ovdje da vam pomognem.

Nedavno me zvao jedan klijent kome sam popravljao kompjuter nekoliko puta, i pita me kako je moguce da mu kompjuter ne radi kako treba, da mo browser ne radi, i da je racunalo zarazeno a ima antivirus?

Ovo se dogadja u 2 slucaja: ili vas antivirus nije redovito updatean sa novim virusnim definicijama, ili na racunalu imate takvu vrstu gamadi koju antivirus nije uspio detektirati, tj. uspio ju je detektirati ali ju ne moze ukloniti.

Sto sada, kako osposobiti kompjuter?

U ovom slucaju postoje 3 programa koja ce vam maknuti svu gamad u slucaju da to nije uspio vas antivirus program:

1. Spybot Search&Destroy (program je besplatan)

spybot-search-and-destroy1

Ovo je glavni prozor programa. Prije prvog koristenja obavezno kliknite na Update, odaberite jedan od servera i pricekajte da se obavi update. Nakon toga Kilknite gore lijevo na Search&Destroy, pa na Check for problems (ikona povecala). Nakon sto se skeniranje zavrsi (zna potrajati dosta dugo), kliknite na Fix selected problems.

2. Malwarebytes Anti Malware (program je potrebno platiti, ili se snadjite na drugi nacin)

malwarebytes-anti-malware1

Ovdje samo kliknite na Perform Quick Scan, pa zatim na Scan. Nakon sto program obavi pretragu, pojaviti ce se dugme “fix” ili nesto slicno, kliknete na to i posao je obavljen.

3. ComboFix (program je besplatan)

combofix

Ovaj program samo pokrenete, on ce odraditi sve sam, a detalje ce spremiti u log na C disk vaseg racunala.

Uglavnom, programi nisu komplicirani za upotrebu, nakon sto ih instalirate pokrenite ih, i kada odskeniraju vase racunalo, onda kliknete na “Fix” ili slicno dugme, i vas kompjuter je opet zdrav i normalno radi.

Citamo se dalje !

https://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/spybot-search-and-destroy1.jpghttps://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/spybot-search-and-destroy1-150x150.jpgdrmrgoodTutorijali
Kao prvo, da razjasnimo odmah na pocetku da kompjuterski virus nije isto sto i trojan , malware , adware i slicno. Ako ste neznanjem, slucajno ili na neki treci nacin dobili ovakvu gamad na vasem PC-u, ja sam ovdje da vam pomognem. Nedavno me zvao jedan klijent kome sam popravljao kompjuter...