Mnogi od vas se vjerojatno sjećaju WinMX-a, programa koji je u doba modema omogućavao skidanje fileova koje je bilo nemoguće naći negdje drugdje. Očito ponukani masovnim zatvaranjem file sharing stranica, grupa entuzijasta osmislila je Tribler, program vrlo sličan WinMX-u.

Tribler je open source peer-to-peer klijent s različitim značajkama za gledanje videa na internetu. Korisničko sučelje Triblera je vrlo jednostavno i usmjereno je na jednostavnost korištenja, umjesto na hrpu raznoraznih opcija. Tribler se temelji na BitTorrent protokolu i koristi overlay mreže za pretraživanje sadržaja. Zbog svoje posebne overlaying mreže Tribler ne zahtijeva externe web stranice ili indexing servis da pronađe sadržaj .Tribler značajke uključuju:. pretraživanje samo video fileova, eksperimentalni video streaming, integrirani video player itd. Tribler je dostupan za Linux, Windows i Mac OS X.

tribler

Ime Tribler proizlazi iz riječi Tribe, što se odnosi na korištenje društvenih mreža u ovom P2P klijentu.Prva verzija Triblera je bilo poboljšanje u ABC (BitTorrent klijent).

U 2009 razvojni tim koji stoji iza Triblera izjavio je da su njihovi napori u narednim godinama usredotočeni na integraciju Triblera u televizijskom hardveru.

“Jedini način da srušite ovaj program je da srušite cijeli internet”, rekao je dr. Pouwelse s tehnološkog Sveučilišta Delft.

Link za download Triblera : Tribler download

Tribler je varijanta popularnog BitTorrent softvera za razmjenu datoteka, ali je posebno dizajniran kako bi ostao online u svim uvjetima – uključujući napade koje bi mogli poduzeti vlasti ili organizacije koje se bore protiv piratstva.

“Tribler je dizajniran kako bi održao BitTorrent na životu, čak i onda kada sve torrent tražilice, indeksi i trackeri budu offline”, navodi se na file-sharing portalu Torrentfreak.

Potez poput onog kada su američke vlasti oduzele domenu MegaUploadu, neće biti učinkovit protiv Triblera.

Podsjetimo, američka vlada ugasila je internetsku stranicu za razmjenu sadržaja Megaupload zbog kršenja autorskih prava. FBI je uhitio osnivača Megauploada Kima Schmitza, Nijemca poznatog pod nadimkom Kim Dotcom te još troje njegovih kolega. Optuženi su za kršenja autorskih prava, udruživanje radi pranja novca i reketarstvo. Optužnica ih također tereti za spletkarenje kojima je vlasnicima autorskih prava otuđeno više od 500 milijuna dolara te prikupljeno više od 175 milijuna dolara od pretplate i oglašavanja.

Druge stranice za razmjenu sadržaja su brzo reagirale na ove vijesti. Popularna stranica BTJunkie je zatvorena, ali i drugi servisi za dijeljenje datoteka kao što su Filesonic, Wupload, Filejungle i sl. su brzo počeli brisati datoteke ili onemogućavati dijeljenje datoteka.

Ipak, Tribler bi mogao sve napore američke vlade učiniti beskorisnim.

Naime, ne postoji središnja točka za napad. Korisnici koji imaju instaliran ovaj softver dijele datoteke jedni s drugima bez da “popis stranica” hosta datoteke. Tehnologija je već šest godina u testnoj fazi i nikada još nije bila offline, čak ni na jednu sekundu, kaže za TorrentFreak njezin nizozemski tvorac.

https://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/02/Tribler.pnghttps://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/02/Tribler-150x150.pngdrmrgoodRazno
Mnogi od vas se vjerojatno sjećaju WinMX-a, programa koji je u doba modema omogućavao skidanje fileova koje je bilo nemoguće naći negdje drugdje. Očito ponukani masovnim zatvaranjem file sharing stranica, grupa entuzijasta osmislila je Tribler, program vrlo sličan WinMX-u. Tribler je open source peer-to-peer klijent s različitim značajkama za gledanje...