Kao sto sam obecao u postu Kako spojiti PC i TV? , danas cu vam detaljnije pojasniti kako spojiti PC i TV.

Pa idemo redom:

Kao prvo, treba vam graficka kartica koja na sebi ima TV izlaz. Taj TV izlaz moze biti u 3 oblika: obicni cinch prikljucak, S-Video prikljucak, ili DVI(HDMI) prikljucak.

Slika br. 1:

 

 

 

tv kartica

Prikljucak pod brojem 1. je VGA, i sluzi za spajanje starijih monitora na vas PC. On nas ne zanima u ovom slucaju. Pod brojem 2 nalazi se ono sto nas najvise zanima, a to je S-video prikljucak. Na broju 3 imamo DVI, koji sluzi za spajanje novih LCD monitora, kao i za spajanje sa LCD televizijama, uz pomoc DVI to HDMI konvertera, kojeg dobijete s grafickom karticom, a izgleda ovako:

 

 

hdmi adapter

Ako imate novu televiziju, samo spojite HDMI kabelom karticu i TV, i nemate nikakvih problema. U slucaju da imate ATI graficku karticu novijeg datuma, kao sto je ova na slici, sa HDMI kabelom cete moci prenijeti i zvuk od PC-a do TV-a, sto nije slucaj sa NVidia grafickim karticama. U tom slucaju zvuk morate dovesti posebno, ali o tome kasnije.

A sada da pojasnimo ono sto vjerojatno najvise zanima sve vas, a to je kako spojit graficku karticu na SCART, i spojiti ju na TV, tako da mozete uzivati u vasim omiljenim filmovima (i igrama, zasto da ne) na TV-u.

Prvo ce vam trebati S-video kabel (pod uvjetom da vasa TV ima isti onakav prikljucak na sebi kakav je na prvoj slici pod brojem 2.). Ako vasa TV ima samo SCART, onda morate imati S-video u zenski cinch (obicno je to vrlo kratak kabelic od 20tak cm) .

NAPOMENA: Ovaj kabelic ste morali dobiti sa vasom grafickom karticom. Ako niste, kada ga kupujete obavezno u trgovini naglasite za koju vam graficku karticu treba(ATI ili NVidia), jer aku imate krivi kabel, on uzrokuje to da ili uopce necete imati sliku, ili ce biti crno bijela, ili cete imati smetnje u vidu nekih linija koje lete po TV-u.

S-video u cinch slika:

s video u cinch

Sada ce vam trebati cinch kabel muski-muski, dovoljne duzine da dosegne od vaseg TV-a do PC-a. Mozete ga kupiti u bilo kojoj prodavaonici elektronike, pa cak i u zeljezarama. Da bi sve bilo uspjesno do kraja, treba vam jos i SCART prikljucak, koji na sebi ima 3 cinch uticnice, jednu za video (sliku) i dvije za zvuk. On izgleda ovako:

scart chinch

Zuta uticnica je za sliku, a crvena i bijela su za lijevi i desni audio kanal. Kabel cinch muski-muski ustekajte u zutu uticnicu na SCART adapteru, a njegov drugi kraj u uticnicu od malog S-video kabela, kojeg cete onda ustekati u graficku karticu.

Pod properties od graficke kartice odredite da vam taj drugi display bude rezolucije 800*600, na 60 HZ. Ne mogu vam dati sliku od ovoga, jer nemam to trenutno spojeno, a graficka kartica ne prikazuje TV ako nije spojen, Ma snaci cete se.

A sada o zvuku:

Da bi imali zvuk s kompa na TV-u, treba vam stereo-lijevi i desni cinch adapter, koji izgleda ovako:

adapter

I jos ce vam trebati dvostruki cinch muski-muski kabel, jedan je crveni a drugi bijeli i spojeni su skupa, takodjer postoji u svakoj elektro trgovini i u zeljezarama, a izgleda ovako:

cinch muski-muski

Medjutim, postoji mogucnost i da naidjete na trostruki muski-muski cinch kabel, pa mozete njega kupiti, umjesto da kupujete onaj obicni i ovaj dupli. Adapter stereo-cinch ukljucite u audio izlaz na vasem PC-u(zelena uticnica) i u 2 cinch uticnice ustekate ovaj dupli kabel, a njegov drugi kraj u SCART. Ne mozete fulat, sve je oznaceno bojama.

Ako ste sve spojili po uputama, prebacite vasu TV na AV1, ili EXT na nekim TVima, i mozete uzivati u vasem omiljenom filmu( ili igri) na vasem velikom(kako kome, nekome je i manji, haha) TV ekranu. Nema potrebe za DVD playerima, USB stickovima, przenjem filmova, problemima pri reprodukciji raznih video formata koje DVD player ne prikazuje itd.

Uglavnom, rijesit cete se mnogih glavobolja ako ovako spojite vas PC i vasu TV!

Pozdrav i do citanja!

drmrgoodTutorijali
Kao sto sam obecao u postu Kako spojiti PC i TV? , danas cu vam detaljnije pojasniti kako spojiti PC i TV. Pa idemo redom: Kao prvo, treba vam graficka kartica koja na sebi ima TV izlaz. Taj TV izlaz moze biti u 3 oblika: obicni cinch prikljucak, S-Video prikljucak, ili...