Spajanje PC-a i TV-a ima mnoge prednosti, kao npr. ne treba vam DVD player, mozete na TV-u gledati filmove u bilo kojem formatu(wmv, flv, real media, quicktime itd.) tj. ne moraju biti DVD ili Divx itd.
Mnogi se pitaju kako ovo izvesti. Evo objasnjenja:
Ako imate novi komp i novu televiziju (LCD,plazmu), nemate nikakvih problema, kupite si HDMI kabel i sve ce radit za 10. Ali ako imate stariju TV sa SCART prikljuckom, moze doci do raznoraznih problema.
TV izlaz na grafickoj kartici moze postojati u 3 oblika: 7 pinski S-video, 4 pinski S-video, i obicna zenska cinch uticnica. Glavni uzrok svih problema pri prikazu slike s kompa na TV-u je taj sto svaka graficka kartica ima drukciji raspored pinova na svom TV izlazu. Tako da ako nemate kabel koji je napravljen bas za vasu graficku karticu, ili necete imati slike, ili ce ta slika biti crno bijela, ili cete imati horizontalne linije po slici. scart chinchU ovo sam se osobno uvjerio nakon sto sam sa ATI kartice presao na NVidiu. Imao sam kabel PC-TV od ATI kartice, ali taj kabel na Nvidia grafickoj kartici nije radio tj, uopce nije bilo slike na TV-u. Problem sam rijesio tako da sam slucajno kod kuce nasao 4 pinski kabel od kamere, i na njega spojio cinch kabel, koji sam onda ukljucio u SCART utikac koji na sebi ima 3 zenske cinch uticnice:
zutu (video signal), crvenu (lijevi audio kanal) i bijelu (desni audio kanal).

Kako da saznate koji vam kabel treba, ili kako da ga napravite sami?
Odgovor lezi u najboljoj stranici na Internetu za pinologiju (raspored pinova), a ta stranica je http://pinouts.ru/ . Tamo vam sve pise i necete imati problema, pod uvjetom da znate sto trazite i da znate malo engleskog.
Iducih dana cu napisat nastavak posta u kojem cu objasniti sto i kako treba podesiti u podesenjima od graficke kartice da bi vam sve dobro radilo.
Pozdrav i do citanja !

https://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/scarts.jpghttps://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/scarts-150x150.jpgdrmrgoodTutorijali
Spajanje PC-a i TV-a ima mnoge prednosti, kao npr. ne treba vam DVD player, mozete na TV-u gledati filmove u bilo kojem formatu(wmv, flv, real media, quicktime itd.) tj. ne moraju biti DVD ili Divx itd. Mnogi se pitaju kako ovo izvesti. Evo objasnjenja: Ako imate novi komp i novu televiziju...