Američki tužitelji nisu uspjeli u svojoj namjeri da zadrže iza rešetaka jednog od najtraženijih ljudi, navodnog kralja internetskog piratstva Kima Dotcoma kojemu je sud na Novom Zelandu zatvor zamijenio kućnim pritvorom.

Usvajajući žalbu utemeljitelja internetske stranice za razmjenu audiovizualnih sadržaja Megaupload, sud je odbacio određene sumnje da bi multimilijuner Dotcom mogao pobjeći i ne pojaviti se na saslušanju o izručenju u kolovozu.

‘Sretan sam što idem kući i što ću vidjeti svoju trudnu suprugu i troje djece’, rekao je nasmiješeni 38-godišnji Dotcom napuštajući sud.

Odjeven u traperice, jaknu i crnu majicu kratkih rukava, svoj zaštitni znak, najavio je da će se boriti protiv izručenja SAD-u koje ga optužuju za piratstvo i pranje novca.

Kim Dotcom, državljanin Novoga Zelanda poznat još kao Kim Schmitz i Kim Tim Jim Vestor, bio je u pritvoru od spektakularnog uhićenja 20. siječnja na svome imanju izvan Aucklanda. Uhitila ga je novozelandska policija postupajući po američkom nalogu za uhićenje.

Prema uvjetima kućnog pritvora, Dotcom, čiji je luksuzni životni stil uključivao i privatni helikopter, živjet će u malenoj kući blizu unajmljenog imanja i nositi elektroničku ogrlicu za praćenje. Putovanja će mu biti ograničena, a sudac je zabranio da helikopteri polijeću ili slijeću na imanje.

Tužitelji tvrde da je Dotcom bio na čelu mreže koja je od 2005. zaradila 175 milijuna dolara umnožavakući i distribuirajući bez odobrenja glazbene, filmske i druge sadržaje zaštićene autorskim pravima putem Megauploada, jedne od najposjećenijih internetskih stranica opće prije nego što je zatvorena prošloga mjeseca.

Dotcomovi odvjetnici kažu da je tvrtka jednostavno nudila ‘skladištenje’ tog sadržaja na internetu i da on odlučno odbacuje sve američke optužbe. (Hina)

drmrgoodRazno
Američki tužitelji nisu uspjeli u svojoj namjeri da zadrže iza rešetaka jednog od najtraženijih ljudi, navodnog kralja internetskog piratstva Kima Dotcoma kojemu je sud na Novom Zelandu zatvor zamijenio kućnim pritvorom. Usvajajući žalbu utemeljitelja internetske stranice za razmjenu audiovizualnih sadržaja Megaupload, sud je odbacio određene sumnje da bi multimilijuner Dotcom...