Prije par mjeseci desilo mi se da sam naletio na jedan vrlo neobican kvar na jednom racunalu.

Simptomi su bili slijedeci:

Kompjuter se gasio sam od sebe, ponekad se vise nije dao upaliti, a ponekad je. Ponekad bi radio bez problema 10-12 sati, a ponekad bi se ugasio u roku od 5 minuta.

Naravno, nakon takvog “prisilnog gasenja” vec su i Windowsi bili otisli k vragu, pa sam racunalo uzeo kuci kako bi otkrio o cemu je rijec.

Prvo sam pokusao promijeniti napajanje. Stavio sam novo napajanje u kompjuter, i vidi cuda radio je normalno. Ja ga sutradan odnesem vlasniku, i mislim da sam rijesio problem. Ali, preksutra me zove vlasnik i veli mi da je opet sve isto, sam se gasi, nekad se da upalit ponovo, nekad ne.

Ja opet uzmem racunalo doma, i ovaj put izvadim sve kekse memorije osim jednog, otkopcam DVD przilicu, i upalim komp. Radio normalno pola sata i opet se ugasio.

E sad sam vec bio malo nervozan, mene starog servisera da zeza ovako nesto, jos nikada mi se nije desilo da ne mogu pronaci kvar!

I kao da mi je nesto reklo, ja krenem pogledati dugme za paljenje kompjutera.

power-button

I tu pronadjem krivca, na svoje cudjenje! Nakon sto sam zamijenio dugme za paljenje na kucistu, kompjuter je radio sasvim normalno i radi i dan danas.

Eto kako jedan sasvim banalan kvar moze uzeti puno vremena, a bogami i zivaca !

Ali iskustvo ide u prilog brzog pronalazenja kvara, i da mi se to opet desi prvo bih posumnjao na dugme za paljenje na kucistu.

Citamo se uskoro !

https://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/power-button.jpghttps://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/power-button-150x150.jpgdrmrgoodTutorijaliRazno
Prije par mjeseci desilo mi se da sam naletio na jedan vrlo neobican kvar na jednom racunalu. Simptomi su bili slijedeci: Kompjuter se gasio sam od sebe, ponekad se vise nije dao upaliti, a ponekad je. Ponekad bi radio bez problema 10-12 sati, a ponekad bi se ugasio u roku od...