Igrom slučaja, uspio sam doći do nekih novaca i kupiti novu matičnu ploču, procesor, i memoriju. Matična je AsRock DE3/U3S3, procesor je od AMD-a FX 8350, a memorija je DDR3 Kingston HyperX KHX 2 modula od 4 GB na 1866 Mhz.

Međutim, desilo se slijedeće: Nakon ugradnje matične ploče u staro kućište, stavljanja memorije, procesora i hladnjaka ispostavilo se da je hladnjak kojega AMD isporučuje sa ovim procesorom apsolutno nedovoljan za bilo što osim surfanja, jer čim se procesor malo opetereti, ventilator se počne vrtjeti na preko 5000 okretaja i zvuči kao da imate brusilicu u kućištu. A temepratura ide i preko 60 stupnjeva, što je pogubno za ovaj procesor pošto mu je po specifikacijama maksimalna temperatura 65 stupnjeva. Bio sam prisiljen kupiti aftermarket ventilator Scythe Katana KCTN-4000 koji izgleda ovako:

scythe katana 4000

Nakon ugradnje ovog ventilatora, buka se značajno smanjila a i hlađenje se jako poboljšalo.

Ali, pojavio se drugi problem: napajanje sa starog PC-a je postalo nedovoljno, mada je solidnih 400 watti. Jer ovaj procesor pod punim opterećenjem troši i do 125 W ! A još ako imate PCI-E grafičku karticu, kao ja, samo grafička kartica i procesor mogu pod opterećenjem povući i 250 watti , što je prilično puno. Nadalje, u kućištu imam 3 hard diska i jednu pržilicu. I oni troše nešto watta, i bio sam prisiljen jedan hard disk i pržilicu odpojiti, jer sam imao problema pošto mi je C: disk znao ostati bez struje. Također sam morao prebaciti u Power Options na Balanced, jer je inače komp trošio puno struje koju napajanje nije moglo isporučiti. Da ne govorim da je bilo nemoguće igrati bilo kakvu igru, jer bi se kompjuter resetirao nakon 5 minuta. Ovo u svakom slučaju nije dobro niti poželjno za vaš PC, pa se nemojte zeznuti kao ja, nego uvijek imajte dovoljno volti i ampera za vaš kompjuter, odnosono napajanje adekvatno onome što imate u kućištu.

Jučer sam, igrom slučaja, uspio nabaviti 600 W napajanje i sada je konačno sa mojim PC-em sve u redu, ponaša se normalno, a mogu odigrati i koju igru.

Do slijedećeg posta !

drmrgoodTutorijaliRazno
Igrom slučaja, uspio sam doći do nekih novaca i kupiti novu matičnu ploču, procesor, i memoriju. Matična je AsRock DE3/U3S3, procesor je od AMD-a FX 8350, a memorija je DDR3 Kingston HyperX KHX 2 modula od 4 GB na 1866 Mhz. Međutim, desilo se slijedeće: Nakon ugradnje matične ploče u...