Jedan kolega ima dosta stariji kompjuter, i matičnu ploču sa AGP slotom. Uspio sam mu nabaviti NVidia grafičku karticu sa 256 MB memorije koja na sebi čak ima i utor za dodatno napajanje, ali ne u obliku današnjih kartica, nego je utor jednak napajanjima za IDE uređaje u PC-u, evo i slike kako izgleda ta kartica:

 

 

 

nvidia 7600gs agp

I namontiramo mi karticu, ja očistim stare ATI drivere i instaliram najnovije NVidia drivere za ovu karticu. Ali, tek sad počinju problemi !
Naime, prijatelj voli i ima običaj gledati filmove sa kompa na TV-u, što je vrlo praktično, jer nema prženja DVD-ova, kopiranja na USB stick itd. nego samo stisneš Play i gledaš na TV-u.

I nakon šta su se instalirali driveri upalimo mi TV, prebacimo na AV i slika je na TV-u. Međutim, imala je nekakve dosta izražene smetnje, mada je bilo boje i sve je ostalo bilo u redu (kasnije smo skužili otkud smetnje). I krenem ja sad da podesim u NVidia Control Panelu da grafička bude u Dual View modu, tj. da monitor ima postavke neovisne od TV-a. I čim sam otvorio Nvidia postavke, sa slike na TV-u nestala je boja, i počela je titrat toliko da se ništa ne vidi. Ja krenem u podešavanje i podesim onako kako sam htio i i znao da bi trebalo biti ok, ali nema promjene. Slika na TV-u odjednom ne valja i ma šta ja radio u postavkama, uvijek je isto – crno bijelo, titra i negledljivo je.

Ništa, ja deinstaliram drivere, još i sve počistim sa Driver Sweeperom, instaliram drivere ponovo, i opet je sve u redu, ali samo dok se ne otvori Nvidia Control Panel, nakon toga slika na TV-u ode u vražju mater.

Ja ponovno deinstaliram drivere i odlučim staviti Nvidia Omega drivere, jer znam da su Omega driveri za ATI kartice odlični. Međutim sada je slika na TV-u užasna čak i prije ulaska u postavke, a slici na kompjuteru se iz nekog razloga neobjašnjivo smanjila rezolucija, i taskbar je sam otišao na gornji rub ekrana, umjesto da bude dolje. Katastrofa !

I ništa, jedina pomoć je googlanje. Nađem na Googleu da su najbolji driveri ikad napravljeni za tu karticu Forceware 93.71 verzija, a ona najnovija verzija koju sam ja bio instalirao je 307.83.

Instaliram ja te puno starije drivere, i slika je u redu i na kompu i na TV-u, ma sve super. Pokrenem ja film u BSPlayeru, a komp se smrzne ! Resetiram komp, i probam pokrenuti film u VLC playeru, i opet isto. Totalna blokada računala, ne reagira na ništa. Ponovno resetiram, i krenem googlat. I uspijem naći rješenje: naime, za ovu matičnu ploču, koja ima chipset VIA KT400, potrebno je isntalirati i VIA Hyperion drivere, jer bez njih je AGP sučelje skoro pa neupotrebljivo. Ovo mi nije palo na pamet pošto za ATI karticu koja je prije bila na ovom kompu, te drivere uopće ne treba instalirat.

I napokon je sve proradilo kako treba, jedino je film bio grozno dosadan…

drmrgoodRazno
Jedan kolega ima dosta stariji kompjuter, i matičnu ploču sa AGP slotom. Uspio sam mu nabaviti NVidia grafičku karticu sa 256 MB memorije koja na sebi čak ima i utor za dodatno napajanje, ali ne u obliku današnjih kartica, nego je utor jednak napajanjima za IDE uređaje u PC-u,...