Sa pojavom računala, obrada zvuka je postala puno jednostavnija. Postoje mnogi programi za obradu zvuka, ali jedan od najboljih i najprofesionalnijih je Cool Edit Pro.
Koristio sam ga puno puta, najviše za prebacivanje zvuka sa audio kazeta na računalo.
Program ima jako puno mogućnosti, i pravi je profesionalni program za obradu zvuka. Najviše se koriste njegovi mnogobrojni filteri za redukciju šuma, i za pročišćavanje zvuka sa kazeta i gramofonskih ploča. Čak je moguce u program učitati zvuk iz bilo kojeg video filea.

Evo kako izgleda glavni prozor programa Cool Edit:

cool-edit

Postoje kartice File, Edit, View, Effects, Generate, Analyze, Favorites, Options, Window i Help.

Pod File se nalaze opcije za otvaranje filea, za određivanje u kojem obliku ćemo snimiti file (mp3, wav itd.)  i jos neke koje baš i nisu toliko važne i ne koriste se često.

Pod Edit imamo opcije Undo, Redo, Copy, Cut, Paste, Select All itd.

View karticom biramo način gledanja filea tj. waveform ili spectral view, a imamo još i multitrack view. Multitrack view nam služi za učitavanje posebnih kanala, jer nam Cool Edit moze služiti i kao mikser (mikseta), npr. ako imamo snimljen glas pjevača u jednom fileu, bubnjeve u drugom, gitaru u trećem a bas gitaru u četvrtom kanalu, pomoću ovog programa možemo podešavati glasnoću i sve ostalo (efekte i slicno ) za svaki kanal posebno i to sve skupa snimiti kao kompletnu pjesmu.

U biti, uz pomoc Cool Edita mozemo imati pravi kućni studio.

Effects je najbitnija opcija, jer se u njoj nalaze svi filteri Cool Edita. Znaci pojačavanje zvuka, normalizacija, delay, echo, graphic equalizer, noise reduction ili redukcija šuma, postoji posebna opcija za kazete: hiss reduction, i za ploče: click/pop eliminator itd.

Na kartici Generate imamo slijedeće opcije: Silence, DTMF signals, Noise i Tones. Sa Generate Silence možemo generirati tišinu ili pauzu određenog trajanja u nekom fileu.

Sa opcijom Analyze mozemo analizirati određeni file, tj. njegov frekvencijski raspon.

Opciju Favorites sami određujemo, znaci tamo se nalaze opcije koje sami stavljamo tj. one koje najčešće koristimo.

Window i Help nam nisu potrebni…

Program je zaista totalno profesionalan, i ima sve sto bi vam ikada moglo trebati po pitanju obrade zvuka.

Na primjer, kod kuće imam neki stari gramofon, onaj u drvenom koferu kojeg sam spojio na line in ulaz na zvučnoj kartici PC-a. Pustio sam ploču, i u Cool Editu stisnuo Record. Kad sam snimio pjesmu, pustio sam ju da svira u programu. Sve je bilo puno pucketanja, krckanja itd. , jednom riječju – užasna kvaliteta. Primijenio sam filter click/pop eliminator, i kada je filtriranje završilo, u pjesmi nije bilo niti jednog klika, bila je savršeno čista. Ovo dokazuje moć ovog programa.

To je sve za danas, čitamo se dalje !

https://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/cool-edit1.jpghttps://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/cool-edit1-150x150.jpgdrmrgoodTutorijaliRazno
Sa pojavom računala, obrada zvuka je postala puno jednostavnija. Postoje mnogi programi za obradu zvuka, ali jedan od najboljih i najprofesionalnijih je Cool Edit Pro. Koristio sam ga puno puta, najviše za prebacivanje zvuka sa audio kazeta na računalo. Program ima jako puno mogućnosti, i pravi je profesionalni program za obradu...