Vec sam pisao o Google Pageranku, u postu Google Pagerank – objasnjenja . Procitajte, tako da mozete pratiti daljnji tekst.
Svaki vlasnik web stranice prije ili kasnije ce se susresti sa naizgled neobjasnjivim padom ratinga svoje stranice u Googleu. Za to postoje 2 glavna razloga:

1. Google je napravio reindeksiranje svih stranica i vi naglo padate u Googleu
2. Vasa stranica vise nije nova, Google ju vec “zna”, a u zadnje vrijeme ste na njoj pisali rjedje nego ranije, i dogodio se pad u rankingu

Jednom kad vas uvrste u Google, ne znaci da cete uvijek ostati na Googleu. Google ima nacin vrednovanja stranica koji cuva kao tajnu, ali se zna da je vrlo bitan pagerank – nacin izracunavanja popularnosti koji se uglavnom temelji na linkovima.
Google gleda linkove koji vode na vasu stranicu i uzima u obzir vaznost stranica s kojih ide link. Vasa indeksna stranica dobije odredjeni status koji moze izgubiti/poboljsati prilikom slijedecih Googleovih “provjera stanja”. Vazno je i da su vase stranice na sto bolji nacin povezane internim linkovima kako bi imale isti rating kao i naslovna stranica.
Google uzima u obzir i ono sto drugi kazu o vama, tj.kako su drugi opisali vas site a to se vidi iz texta u linku izmedu A tagova npr. u ovom primjeru <A href=url>prodaja obuce</A> to su rijeci “prodaja” i “obuce”. Sa Googla mozete nestati iz razno raznih razloga (tehnicki problemi na njihovoj strani, problemi sa serverom na kojem su vase stranice kad robot pokusa skinuti stranice…i drugih netehnickih razloga) i opet se pojaviti prilikom slijedece obnove indexa. Sto vise siteova linka na vas veca je sansa da vas indexira i visoko rangira. Moguce su i velike oscilacije u page ranku stranice…poznate su situacije da stranice koje su dosta dugo medu prvih 10-20 rezultata jedan mjesec zavrse ispod 100 mjesta ili nize. I da,broj posjeta vasoj stranici je nebitan za uvrstavanje na Googleu.

Jedino vam ostaje da novi sadrzaj stavljate cesce nego inace, da vrsite razmjenu linkova i da se trudite, i rezultati nece izostati!

Pozdrav i do citanja !

drmrgoodSve o SEO
Vec sam pisao o Google Pageranku, u postu Google Pagerank – objasnjenja . Procitajte, tako da mozete pratiti daljnji tekst. Svaki vlasnik web stranice prije ili kasnije ce se susresti sa naizgled neobjasnjivim padom ratinga svoje stranice u Googleu. Za to postoje 2 glavna razloga: 1. Google je napravio reindeksiranje svih...