Vjerujem da ste čitali prošli post : Neadekvatno napajanje – problemi i posljedice . Međutim, nakon što sam promijenio napajanje za jače, počeli su se dešavati možda još i gori problemi. Naime, novo jače napajanje koje sam nabavio na sebi ima 20 pinski ATX power connector. Moja matična ploča na sebi ima 24 pinski ATX priključak. Čitao sam manual od matične ploče, riječ je o AsRock 980DE3/U3S3 matičnoj, i tamo lijepo piše da će matična ploča raditi noemalno i sa 20 pinskim napajanjem. Međutim, meni se kompjuter nekoliko puta resetirao, i to dok sam surfao, što je vrlo čudno, jer to ne iziskuje previše struje niti opterećuje napajanje. Igru Borderlands 2 sam recimo igrao sat vremena i ništa se nije desilo, niti se gasio niti se resetirao.

Počeo sam sumnjati na memoriju i hard diskove. Diskove sam preskenirao i bili su u redu. Na redu je bio test memorije tj. MemTest, koji se snimi na CD ili USB u bootabilnom obliku i pokreće se prije dizanja Windowsa. Vjerovao sam da nije problem u memoriji jer je stara svega 20tak dana. I naravno, kao što sam i očekivao, MemTest je bio u redu.

Međutim, prijatelj mi je sugerirao da bi moglo biti dugme za paljenje koje gubi kontakt pa se kompjuter sam ugasi. Imao sam već jednom ovakav slučaj, opisao sam ga u postu pod naslovom: Kvar na računalu – vrlo neobično . Međutim, nakon promjene dugadi za reset i paljenje, kompjuter se opet ugasio.

Počeo sam sumnjati da je problem u tom 20-pinskom konektoru i da matična ploča jednostavno ne dobiva dovoljno struje. Srećom, imao sam taj 4 pinski prikljucak od jednog izgorenog napajanja. Na tom 4 pinskom priključku nalaze se žice od 3.3 volta, 5 volti, 12 volti i crna koja je masa (minus) .

Evo kako izgleda spomenuti 4-pinski priključak:

20 pin to 24 pin psu

Na ovoj slici nalazi se desno i ima na sebi narančastu, žutu, crvenu i crnu žicu.

Na postojećem napajanju morao sam žrtvovati napajanje floppya (ko to još uopće i koristi) i jedan obični 4pinski molex za napajanje. Žice sam spojio, zalemio, izolirao i uštekao sada 24-pinski ATX konektor na ploču. Sve je proradilo iz prve, i kompjuter radi bez ikakvog resetiranja tj. problem je riješen.

drmrgoodTutorijali
Vjerujem da ste čitali prošli post : Neadekvatno napajanje - problemi i posljedice . Međutim, nakon što sam promijenio napajanje za jače, počeli su se dešavati možda još i gori problemi. Naime, novo jače napajanje koje sam nabavio na sebi ima 20 pinski ATX power connector. Moja matična ploča...