Kao što i naslov govori, danas ću malo pisati o security problemima wordpres stranica.

Poznato je da je osnovni wordpress bez pluginova vrlo ranjiv na bilo kakve napade i hakerske upade. I samome mi se desilo da je ova stranica nakon hakerskog napada bila offline nekoliko dana, dok nisam to sve doveo u red.

Nedavno sam, na jednoj svojoj stranici na engleskom jeziku, dozivio vrlo neugodno iznenađenje, kada sam na njoj vidio post kojega nisam ja pisao. međutim kao autor posta sam potpisan ja. Post je objavljen iz Amerike, i to iz Teksasa.

Nije mi preostalo drugo, nego da promijenim administratorsku lozinku, u nadi da ovaj put dotična osoba neće uspjeti upasti u moju stranicu. wordpress sigurnostMeđutim, već slijedeći dan pojavio se još jedan post. Zanimljivo je to što je password bila jedna hrvatska riječ i još nekoliko znakova, tako da je jednom Amerikancu to trebalo biti malo teže za probiti, ali eto nije. Očito, namjerio sam se na pravog majstora.

Što sada da napravim ? Skinuo sam jedan plugin, koji mijenja putanje wordpress admin linka, znači admin link više nije www.vašastranica.com/wp-admin, nego ovo wp-admin mijenjate u što god želite. Ja sam stavio ovako: www.mojastranica.com/administracija, i mislio sam da sam riješio problem. Međutim, nekoliko sati nakon toga pojavio se opet post na stranici. Vrlo interesantno, pošto je link na hrvatskom jeziku. Sada sam već bio nervozan, ljut i isfrustriran.

Kako se dalje odvijala priča?

Uspio sam naći riješenje u vidu plugina Better WP Security, koji vašu wordpress stranicu u kratkom vremenu (nakon što ga podesite), napravi neprobojnom tvrđavom za bilo kakve hakerske upade i slična sranja. Njegove postavke izgledaju ovako :

wordpress-better-wp-security

Neću ništa objašnjavati, jer ako imalo razumijete engleski, uspjet ćete sami podesiti ovaj plugin bez većih problema. Ako ih ipak budete imali, zato je tu naša stranica Tutorijali broj jedan

drmrgoodTutorijali
Kao što i naslov govori, danas ću malo pisati o security problemima wordpres stranica. Poznato je da je osnovni wordpress bez pluginova vrlo ranjiv na bilo kakve napade i hakerske upade. I samome mi se desilo da je ova stranica nakon hakerskog napada bila offline nekoliko dana, dok nisam to...