Napokon da i mi Hrvati uspijemo u necemu. Na ovogodisnjem auto sajmu u Zenevi, hrvatski koncept XD odusevio je prisutne prvenstveno jedinstvenim izgledom, od unikatnih straznjih svjetala u obliku slova X, pa do vrata koja se otvaraju prema gore. Takodjer je novost i to da vozac sjedi naprijed u sredini, a putnici odostraga s lijeve i desne strane vozaca. Na prijedjenih 100 km potrosnja struje se krece oko 7 kn,a sa jednim punjenjem moze prijeci do 250 km, dok je maksimalna brzina oko 120 km/h.

doking035

Najavljen kao “pametna ideja iz Hrvatske” (Smarte Idee aus Kroatien) i “gradska buba” (Stadtfloh), prototip minijaturnog gradskog prometala s potpuno elektricnim pogonom privukao je paznju prije svega svojim jedinstvenim dizajnom iza kojeg stoji 40-godisnji dizajner iz Siska Igor Juric, a koji je vec radio na dizajnu njemackih klasika, od Porschea Cayennea i Mercedesove ML klase, pa sve do Opelovih volume makera, Corse i Zafire.
Medjutim, tu hrvatska pamet ne staje. Iza cijelog projekta stoji zagrebacka tvrtka Dok-ing, koja je u svijetu poznata po strojevima za razminiravanje (serija MV-), robotiziranim vozilima za gasenje pozara (serija Jelka-) kao i dozerima za rudnike. Dovoljno je reci kako uspjesno suradjuju s americkom vojskom, ali i Rusima.

auto3t

”Iako je rano davati potpunu procjenu uspjeha među 250 eksponata iz tridesetak zemalja sudionica 80. Medjunarodnog salona automobila u Zenevi, koji će pohoditi ukupno oko 700.000 posjetitelja, smatramo da je pocetno priznanje Hrvatskoj kao jednoj od zemalja koje su ponudile automobilskom svijetu novu, svjezu ideju, velika cast za naš tehncčki i intelektualni kapital”, istaknuo je Doking u priopcenju.

Auto je bas fora, sladak je, samo da to kao i sve hrvatske inovacije, ne propadne, radi toga jer nitko nece imati sluha za to, pocevsi od ulagaca pa nadalje.

https://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/doking035.jpghttps://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/doking035-150x150.jpgdrmrgoodRazno
Napokon da i mi Hrvati uspijemo u necemu. Na ovogodisnjem auto sajmu u Zenevi, hrvatski koncept XD odusevio je prisutne prvenstveno jedinstvenim izgledom, od unikatnih straznjih svjetala u obliku slova X, pa do vrata koja se otvaraju prema gore. Takodjer je novost i to da vozac sjedi naprijed u...