Tražilice kao što su Google, Bing, Yandex… Imaju za primarni cilj prikazati najkvalitetniji mogući sadržaj koji je korisnik tražio. A kako to tražilice znaju koji je sadržaj najbolji i relevantant za nekog korisnika, a sa druge strane kako uopće kreirati sadržaj koji će tražilice smatrati kvalitetnim i relevantnim za svoje korisnike.

Što tražilice žele od Vaše web stranice

seo-kvaliteta

Sadržaj: kvalitetno napisan, gramatički ispravan sa korištenjem naslova i podnaslova, listi… Koristite pravilne H tagove, kao što su H1, H2, H3… H1 tag koristite samo jednom po stranici I nemojte ga duplicirati na druge stranice. Neka svaka stranica ima svoj H1 tag, koji nije ništa drugo nego naslov.

Optimiziran title tag i meta description tag: ova dva taga su top elementi I jedna od prvih stvari koje Googlebot vidi na jednom URLu. Stoga je dobro obratiti pažnju na ova dva taga I dovesti ih do savršenstva.

Za meta description je bitno držati se ovih pravila:

  • Koristite ključne riječi
  • dužina od 120 – 155 znakova
  • ne morate ga napisati ali je preporučljivo
  • nije bitan za pozicioniranje na tražilicama, ali ga Google koristi kada prikazuje info o stranici u rezultatima pretraga. Dobar meta description je povezan sa dobrim CTRom
  • ne smije biti duplikat, tj. svaki URL mora imati svoj meta description

Za title tag je bitno držati se ovh pravila:

  • Optimalna dužina je do 55 znakova (sa razmacima).
  • Koristite ključne riječi
  • Title tag ne smije biti duplikat, tj. Svaki URL mora imati svoj title tag
  • Obavezan je za korištenje
  • Istraživanja su pokazala da je naziv brenda bitan za visok CTR kod poznatijih firmi.

Performanse: koliko se brzo učitava Vaša stranica, koristite li responsivan dizajn koji će optimalno pokazati stranicu bez obzira kojim uređajem se korisnik koristi? Da li je Vaš HTML kod u skladu sa W3C standardnom? Odgovor na ova pitanja mora biti potvrdan kako bi performanse bile zadovoljavajuće.

Autoritet: da li je sadržaj na Vašim web stranicama dovoljno kvalitetan, te ga druge web stranice rado linkaju i navode kao kvalitetan resurs? Da li je Vaš sadržaj dijeljen I lajkan putem društvenih mreža. Autoritativan sadržaj će uvijek imati visok broj dijeljenja na društvenim mrežama te biti citiran na drugim web stranicama.

Korisničko iskustvo: ukoliko već niste postavite Google analytics i koristite ga za praćenje Vaše web stranice. Vidite li tamo visok bounce rate? Ukoliko je odgovor na ovo pitanje pozitivan, korisničko iskustvo na Vašim stranicama je loše. Da li je kroz Vaše stranice lako prolaziti i doći do željene informacije? Izgleda li Vaša web stranica sigurno? I sami vjerojatno zaključujete kako su ovo bitna pitanja na kojima ne smijete pasti.

onsite-user-experience

 Poštivanje pravila: Internet je pretrpan web stranicama, stoga crawleri koji posjećuju Vašu stranicu ne žele gubiti vrijeme kod Vas. Što znači, ukoliko crawleri identificiraju nedozvoljene ili spam optimizacijske taktike, dobiti ćete crveni karton, koji će Vašu web stranicu na dug vremenski period učiniti bezkorisnom.

Što tražilice ne žele od web stranice

nepoželjno-na-web-stranici

Pretrpavanje sadržaja ključnim riječima, zastarjela i u današnje vrijeme nepotrebna optimizacijska tehnika. Koristite ključne riječi prirodno i tamo gdje je to potrebno. Pored ciljanih kjučnih riječi koristite sinonime kako bi pomogli tražilicama u razumijevanju Vašeg sadržaja a time I osigurali dobre pozicije i za te riječi.

Manipulacije linkovima, nemojte kupovati linkove, niti ih postavljati na nerelevantne stranice, te se nemojte koristiti spamerksim link building metodama.

Loše korisničko iskustvo, dolaženje do potrebnih informacija preko nekoliko klikova, stranice koji nisu modernog, responsivnog dizajna. Prenapadni oglasi. Sve ovo će odbiti posjetitelje sa Vaše stranice, te Vam narušiti reputaciju. A tražilice će to svakako vrlo lako prepoznati, te umanjiti autoritet Vaše stranice.

online-seo-alat

Dobre vijesti su da ukoliko niste još dobili neku od kazni, nije kasno za poduzimanje akcije, a za to Vam mogu poslužiti brojni online alati. Jedan takav alat je upravo pustila u rad tvrtka Internet marketing d.o.o. Alat je besplatan, modernog dizajna, namjena mu je onsite analiza web stranica. Ovaj alat će analizirati preko 30 različitih elemenata, te za one elemente gdje su identificirani problemi dati savjete kako te probleme popraviti. Pored toga, opciono je, ali preporučljivo analiziranje konkurenata, nakon čega ćete dobiti listu gdje ćete na jasan i pregledan način vidjeti u čemu su to stranice konkurenata bolje.

Ovaj alat naravno ne može analizirati elemente koje ne vidi, stoga je bitno da I sami pogledate svoju stranicu te razmislite o nekoliko gore navedenih stvari, kao što je korisničko iskustvo.

drmrgoodSve o SEO
Tražilice kao što su Google, Bing, Yandex… Imaju za primarni cilj prikazati najkvalitetniji mogući sadržaj koji je korisnik tražio. A kako to tražilice znaju koji je sadržaj najbolji i relevantant za nekog korisnika, a sa druge strane kako uopće kreirati sadržaj koji će tražilice smatrati kvalitetnim i relevantnim za...