Mozda niste upoznati s tim sto je SSD. Prvo cu napisati mali uvod:

Opcenito o hard diskovima:

Hard disk je racunalna komponenta koja sluzi za pohranu podataka. On se u svojim osnovnim karakteristikama nije mijenjao zadnjih 30 godina, i danas predstavlja usko grlo u racunalu. Prespor je da bi sa svojom brzinom pratio danasnje brze procesore i memorije. Zasto je to tako? Zbog toga jer hard disk ima na sebi glavu koja se pomice po magnetskoj ploci i ocitava podatke. I koliko god tehnologija napredovala, hard diskovi su pred nekih 10 godina sto se tice mehanike dosli do kraja svog razvoja. Jedino sto je napredovalo je sucelje hard diska, pa tako imamo SATA , SATA 2 i SATA 3. Mada proizvodjaci tvrde da su brzine citanja i zapisivanja na recimo SATA 2 hard disku reda velicine oko 280 MB/s, to je u praksi neizvedivo, i u praksi te brzine iznose oko 80 MB/s.

hddfull2

Evo kako iznutra izgleda hard disk.
Zbog puno pomicnih dijelova ne moze se ostvariti znacajniji napredak u brzini prijenosa podataka

SSD je engleska skracenica za Solid State Disk, ili prevedeno disk bez pomicnih dijelova. Jos pred godinu dana cijene su im bile astronomske, ali vec danas mozete kupiti SSD od 256 GB za pristojnih 500 kuna. Na njega dignete Windowse, i kompjuter ce vam biti pet puta brzi nego prije. Puno vise cete dobiti na brzini nego da promijenite procesor ili dodate jos memorije. Ovo je komponenta kod koje ce i najveci laik vidjeti razliku, i komponenta koja se najvise isplati kupiti.

ssdinside

Pogled na SSD iznutra.

Kao sto vidite, sastoji se od memorijskih cipova, i nema pokretnih dijelova. Ako ste u mogucnosti, svakako bih vam preporucio da si kupite jedan i da vam on sluzi kao sistemski disk. Puno cete dobiti s njim.
Za kraj jedan video da vidite usporedbu izmedju Hard diska i SSD-a:

Pozdrav i do citanja!

https://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/hddfull2.jpghttps://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/hddfull2-150x150.jpgdrmrgoodRazno
Mozda niste upoznati s tim sto je SSD. Prvo cu napisati mali uvod: Opcenito o hard diskovima: Hard disk je racunalna komponenta koja sluzi za pohranu podataka. On se u svojim osnovnim karakteristikama nije mijenjao zadnjih 30 godina, i danas predstavlja usko grlo u racunalu. Prespor je da bi sa svojom...