Da li znate sto je RSS? Mozda ste vec culi za RSS, ali niste imali pojma sto je to. E pa ja sam tu da vam objasnim:

RSS je engleska skracenica za Really Simple Syndication, sto je nezahvalan termin za prevodjenje na hrvatski, jer ga je nemoguce prevesti.

Uglavnom RSS vam omogucava da pomocu posebnih programa ili dodataka citate naslove i sazetke vijesti, blogova i slicno. Na taj nacin na jednom mjestu, u unificiranom sucelju, pregledavate naslove, a kada vas neki naslov zainteresira, kliknete na njega i on vas vodi na web-stranicu na kojoj je nalazi cijeli tekst vijesti, clanka, bloga…

RSS je skupina web feed formata koji se koriste za objavljivanje vijesti ili slicno, tj. stranica koje cesto dodaju novi sadrzaj. RSS, koji se jos naziva i feed, web feed ili kanal, sadrzi skraceni tekst novog sadrzaja, a moze sadrzavati i datum objavljivanja ili ime autora. Ovo je jako dobro za citatelje (surfere) jer se moze pratiti veliki broj stranica, a sve to iz internet browsera ili feed citaca (readera).

Na RSS feed se moguce pretplatiti (ovo je besplatno, da ne bi bili u zabludi, jer jednostavno ne postoji bolja rijec u hrvatskom s kojom se moze prevesti pojam subscription).

Tako da ako vas zanimaju novosti na odredjenim stranicama, napravite subscribe na te stranice, i vas internet browser (Firefox, Chrome ili Internet Explorer) automatski azurira nove clanke na stranicama na koje ste se “pretplatili”. Stedi vam vrijeme, jer ne morate rucno surfati po vasim omiljenim stranicama, sve se odradjuje automatski i odmah vidite ako se sto promijenilo na nekoj stranici.

Kako napraviti subscribe na odredjenu stranicu ili blog?

Na stranici mora postojati RSS feed ikona, a izgleda ovako:

rss

Na ovoj stranici RSS feed ikona se nalazi gore desno u sklopu donjeg menija.

Dati cu primjer za Firefox, mada je isto i u drugim browserima. Kliknete na ikonu, i zatim vam se otvara slijedeci prozor:

rss subscribe

Kliknete na Subscribe, i u Firefoxu vam se pojavljuje ikona od RSS feeda, u ovom slucaju, Vijesti@Bugonline.

Ikona se nalazi odmah ispod Home ikone u Firefoxu, i klikom na nju otvara vam se lista najnovijih vijesti na BUGovoj stranici.

Eto, to bi bilo sve, a ako imate neka pitanja vezano uz RSS, pisite komentare.

https://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/rss.jpghttps://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/rss-150x150.jpgdrmrgoodTutorijaliRazno
Da li znate sto je RSS? Mozda ste vec culi za RSS, ali niste imali pojma sto je to. E pa ja sam tu da vam objasnim: RSS je engleska skracenica za Really Simple Syndication, sto je nezahvalan termin za prevodjenje na hrvatski, jer ga je nemoguce prevesti. Uglavnom RSS vam...