Mediji su pobjesnili kada je bitcoin dostigao vrhunac u posljednje vrijeme od svog osnivanja 2009. godine. Iako broj i dalje varira, vidimo sve veći broj ne-tehničkih laika koji sve više pažnje obraćaju na bitcoin i kriptovalute.

Iako nisam bitcoin rudar ili blockchain expert, u svijetu bitcoina sam od 2012. godine kada sam prvi put čuo da se i besplatno mogu dobiti bitcoini.

Većina pisanja o Bitcoinu u današnje vrijeme je iz perspektive tehničke osobe i stoga postoji mnogo nedoumica u laičkoj publici koji i dalje pokušavaju shvatiti šta se ovdje zapravo događa. Pokušati ću stvoriti sliku o bitcoinu i da vam napišem o njemu ono što je zaista važno. Nadam se da ćete imati dovoljno razumijevanja koje će vam pomoći da ga shvatite na visokom nivou.

Blockchain,bitcoin i kripto definicija

Što je blockchain?

Blockchain je javna decentralizirana “knjiga” koja sigurno bilježi transakcije između dvije osobe time izbacujuci treću osobu, posrednika, kao sto je recimo banka. Riječ “blok” se odnosi na način na koji su podaci sačuvani; po blokovima. Svaka transakcija se emitira svim čvorovima(node) bloka koji moraju provjeriti transakciju.

Što je bitcoin?

Bitcoin je tip digitalne valute koja se može razmijeniti na blockchain-u, decentraliziranoj knjizi. Danas se više tretira kao roba, ali neke zemlje poput Argentine su ga počele koristiti kao valutu kako bi plaćali stvari.

Što je kriptovaluta?

Odnosi se na bitcoin i na ostale digitalne valute koje koriste blockchain tehnologiju.

Rani dani – gdje je sve počelo

sto-je-bitcoin-i-kako-ga-zaraditiAko jos niste čuli za Satoshi Nakamoto, onda su velike sanse da ste tek počeli učiti o bitcoinu i o blockchain tehnologiji. Za dugogodišnje bitcoin entuzijaste, ime Satoshi je sinonim za velike legende. Ovaj čovjek ili žena (ili grupa muškaraca i žena) su proglaseni za “stvaraoca” bitcoina i njihov identitet je potpuno nepoznat. Do danas,mnogi još uvijek pokušavaju pronaći kreatora bitcoina, i ima vise špekulacija o identitetu ove osobe. Stvaranje valute bez vlasnika je bio strateški korak, i postoje mnoge špekulacije zašto je baš to tako napravljeno.

Zašto ljudi koriste bitcoin? Kakve probleme bitcoin riješava?

1.Posrednici

Mnoge porodice i prijatelji danas žive razbacani po cijelom svijetu, a slanje novca u inozemstvo je neefikasno i u mnogim slučajevima jako skupo. Pitajte bilo koga tko šalje ili kome šalju novac u inozemstvo koliko recimo Western Union ili neki sličan posrednik naplate slanje novca. Biti ćete šokirani kada saznate koliko novca ode samo na provizije posrednika.
Dalje,u mnogim državama, recimo npr. Kini, ne možete poslati veliku sumu novca u inozemstvo. Ovo nije strano u mnogim državama, a bitcoin prevazilazi sve te probleme time što dozvoljava ljudima da pošalju bilo koji iznos novca i neće platiti velike provizije na poslani iznos.

2.Zaštita od devalviranja valuta

Ako ste institucija koja šalje velike iznose novca u inozemstvo, često banka treba i od 3-5 dana da se transakcija izvrši što znači da postoji rizik da jedna valuta izgubi na vrijednosti(kao euro kako može pasti iz jednog dana u drugi) i da time izgubite dobar dio vašeg novca. Prednost bitcoina je što se transakcije dešavaju u sadašnjem vremenu i novac stize odmah u inozemstvo, tako da ne možete biti oštećeni devalviranjem valuta.

3.Zaštita od inflacije

Bitcoin se koristi i za zaštitu od inflacije. Države koje su potresle visoke inflacije i devalvirajuće valute, poput Argentine, gube puno sa svojom valutom, i ima primjera gdje je devalviranje i inflacija toliko jaka da mogu izgubiti jako puno na svojoj vrijednosti u roku samo par dana, gdje su štete velike na duži period.
Wences Cassera,dugogodišnji bitcoin advokat korisnik je Xapo bitcoin novčanika i ima iskustvo iz prve ruke kako inflacija može uništiti pouzdanje u državnu valutu.
Činjenica je i da cijena bitcoina skače i pada- vidjeli smo drastične skokove prošle godine, ali u državama gdje su državne valute puno više sklone devalviranju, bitcoin bi mogao biti spas.

4.Nova valuta

Neki ga koriste kao valutu(WordPress,Microsoft itd.) za plaćanje, a ovaj trend nastavlja rasti.

Da li je bitcoin siguran? Da li netko može ukrasti moj bitcoin?

Da, kao i bilo što drugo što imate online što je vrijedno hakerima, može biti ukradeno. Međutim, postoje načini kako se možete osigurati da vam se tako nešto ne desi. Ukoliko kupite bitcoin na sajtu za razmjenu valuta, vi ostavljate svoj bitcoin da vam čuva zaštita tog sajta za razmjenu, a tu zaštitu mogu probiti hakeri. Ključ sigurnog bitcoina je da ga držite u offline novčaniku koji se zove ledger, koji omogućuje pristup vašem novčaniku sa bitcoinima samo kada je uključen u vaše računalo i kada ga otvorite specijalnim kodom. Ledger je dosta skup, postoji jedan sajt gdje možete čuvati vaše bitcoine, ima jake faktore zaštite, možete podesiti da se za svaku transakciju iz vašeg novčanika šalje potvrdni kod na vaš telefon da vi odobrite transakciju, bez kojeg koda nitko ne može uzeti vaše bitcoine.
Bitcoin se može da dobiti besplatno, a možete ga i kupiti. Ako želite saznati koji je to sajt na kojem možete držati vaše bitcoine na sigurnom i ako želite saznati kako zaraditi bitcoin, pročitajte tekst na navedenom sajtu kako zaraditi bitcoin.

https://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2019/02/bitcoin.jpghttps://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2019/02/bitcoin-300x300.jpgdrmrgoodTutorijali
Mediji su pobjesnili kada je bitcoin dostigao vrhunac u posljednje vrijeme od svog osnivanja 2009. godine. Iako broj i dalje varira, vidimo sve veći broj ne-tehničkih laika koji sve više pažnje obraćaju na bitcoin i kriptovalute. Iako nisam bitcoin rudar ili blockchain expert, u svijetu bitcoina sam od 2012. godine...