Sigurno ste se do sada u svom radu sa računalima susreli sa pojmom swap memorija.

U ovom postu ću objasniti što je swap memorija i kakvu važnost ona ima na računalu.

Pa da krenemo:

Swap memorija je dio na hard disku rezerviran za izvršavanje pokrenutih programa. U biti, on je nešto kao RAM memorija i služi tome da kada se RAM memorija popuni, programi se onda izvršavaju uz pomoć swap memorije.

Na Windowsima XP je preporučljivo sam ručno postaviti veličinu, i to tako da nam swap memorija bude velika 2xkoličina fizičkog RAM-a kojeg imamo u računalu. Znači, ako imate 2 GB memorije postavite veličinu da je minimum 2048 , a maksimum 4096 .

swap memorija

Ako u Windowsima XP stavimo da se swap memorija određuje automatski, tj. da Windowsi sami odrede veličinu, ovo nam može znatno usporiti računalo, pogotovo ako imamo 1 GB RAM-a ili manje.

Za detaljnije informacije o podešavanju swap memorije u Windowsima XP pročitajte post XP trikovi .

Za Windowse 7 moja osobna praksa je pokazala da je swap memorija u redu i ok bas onako kako je podešeno po defaultu. znači ništa nemojte dirati. Windows 7 je puno bolje napravljen OS nego Windows XP i on sebi sam uzima memorije koliko mu treba, a ovisno o tome koliko fizičke memorije imate. Pa tako na primjer Windowsi 7 u “leru” troše oko 1 GB ako imate 2 GB memorije (kao ja), ali ako imate 4 GB memorije Windows 7 će u “leru” trošiti oko 2 GB.

Ako imate 4 GB memorije i više, negdje se preporuča da se swap memorija skroz isključi, ali ovo ne bih preporučio, jer neki programi ne mogu raditi bez nje.

I za kraj, ako niste znali, swap memorija se još zove i pagefile.

https://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/swap-memory.jpghttps://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/swap-memory-150x150.jpgdrmrgoodTutorijali
Sigurno ste se do sada u svom radu sa računalima susreli sa pojmom swap memorija. U ovom postu ću objasniti što je swap memorija i kakvu važnost ona ima na računalu. Pa da krenemo: Swap memorija je dio na hard disku rezerviran za izvršavanje pokrenutih programa. U biti, on je nešto kao...