Uvijek sam htio imat teleskop. I jednog dana cu ga i kupit. A do tada u nebo gledam sa jeftinim Tasco teleskopom, i to posudjenim. Nevjerojatan je osjecaj kada prvi put kroz teleskop ugledate Mjesec! Ipak je on nama najblizi, i najatraktivniji za promatranje. Ovaj teleskop koji sam posudio je zbilja jaako amaterski, cak bi mogli rec i djecji, ali je sasvim dovoljan za neke pocetke, da se covjek malo nauci.
Evo kako izgleda:

teleskop

Kroz njega sam recimo gledao Mjesec, neka zvijezdja, Jupiter sa svojim satelitima prosle godine dok je bio u idealnom polozaju za promatranje itd. Za pocetnika kao ja sasvim dovoljno.
A san mi je kupiti pravi teleskop, recimo nesto kao ovo, nije bas toliko ni skup (cijena je u kunama) :

teleskop2

E s njim se vec moze svasta, promatrati sve planete Suncevog sustava, gledat udaljena zvjezdana jata, galaksije itd. S njim vidite i polarne kape na Marsu, i Saturnove prstenove, Jupiterovu pjegu itd.
Jos ako na njega spojite web kameru, imate pravi sustav za promatranje zvijezda i to sve iz komfora vlastitog dnevnog boravka preko kompjuterskog ekrana. Eh, ta tehnologija!
I za kraj jedna slika slikana kroz amaterski Tasco teleskop s mobitelom LGku990 naslonjenim na okular:

moon2u

https://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/teleskop.jpghttps://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/teleskop-150x150.jpgdrmrgoodRazno
Uvijek sam htio imat teleskop. I jednog dana cu ga i kupit. A do tada u nebo gledam sa jeftinim Tasco teleskopom, i to posudjenim. Nevjerojatan je osjecaj kada prvi put kroz teleskop ugledate Mjesec! Ipak je on nama najblizi, i najatraktivniji za promatranje. Ovaj teleskop koji sam posudio...