Napokon se i to desilo, postalo je moguce upravljanje racunalom pomocu misli !

Tvrtka Emotiv razvila je uredjaj koji izgledom podsjeca na bezicne slusalice koji ocitava nase misli i koji nam nakon kalibriranja omogucava izvrsavanje naredbi koje dajemo mislima ! Zvuci futuristicki i nemoguce, ali za 300 dolara ovaj uredjaj moze biti vas.

upravljanje-racunalom-pomocu-misli

Pri izradi uredjaja, znanstvenici su se susreli s dva glavna problema. Prvi je detekcija nasih misli. Mozak ima milijarde aktivnih neurona. Kad oni intereagiraju, emitira se elektricni impuls koji se moze mjeriti. Vecina naseg funkcionalnog mozga rasporedjena je na povrsinskom sloju mozga. Kako bi se povecala povrsina dostupna za mentalni rad, povrsina mozga je vrlo vijugava. Vijuge su jedinstvene za svaku osobu, gotovo poput otiska prstiju. Iako neki signal dolazi iz istog dijela mozga, za razlicite ljude radit ce se o razlicitim fizickim lokacijama unutar mozga.

Tvrtka Emotiv razvila je algoritam koji virtualno “razmotava” korteks kako bi ispravno mapirao izvor signala.

Drugi problem bio je izrada uredjaja za registriranje mozdanih valova. Uobicajeni uredjaji oblikovani su poput kape s mnostvom senzora. Prije postavljanja elektroda potrebno je nanijeti vodljivi gel na posebno pripremljen skalp. Osim toga, ovakvi uredjaji kostaju desetke tisuca dolara.

Emotiv je uspio razviti Epoc, bezicni uredjaj s cetrnaest elektroda koji ne zahtijeva posebnu pripremu za koristenje i kosta samo tristo dolara. Uz uredjaj, tvrtka je razvila nekoliko paketa softvera koji omogucuju koristenje Epoca za upravljanje racunalom, znanstvena istrazivanja ili razvoj novih aplikacija.

Ovakav uredjaj mogao bi se koristiti na mnoge nacine. Osim u racunalnim igrama i zabavi, bio bi idealan za upravljanje invalidskim kolicima, uredjajima na daljinu i kucnom rasvjetom.

Preneseno sa www.net.hr

https://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/upravljanjeracunalompom.jpghttps://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/upravljanjeracunalompom-150x150.jpgdrmrgoodRazno
Napokon se i to desilo, postalo je moguce upravljanje racunalom pomocu misli ! Tvrtka Emotiv razvila je uredjaj koji izgledom podsjeca na bezicne slusalice koji ocitava nase misli i koji nam nakon kalibriranja omogucava izvrsavanje naredbi koje dajemo mislima ! Zvuci futuristicki i nemoguce, ali za 300 dolara ovaj uredjaj...