Danas sam popravljao kompjuter od jedne frendice. Nazvala me u panici na telefon, da je bila na Facebooku, otvorio joj se chat sa porukom od prijateljice gdje je pisalo: “Ej, vidi ovo” i neki link.

Kliknula je na to, i onda je počela ludnica. Kaže da su se počeli otvarat prozori, da se skrolao neki tekst, uglavnom kompjuter je totalno popizdio.

Kasnije sam došao kod nje da probam vidjeti da li se ta gamad da ukloniti i koliko je kompjuter uopće operabilan.

Instalirao sam Malwarebytes Antimalware i pokrenuo ga. Program je počeo skenirati kompjuter, medjutim nakon 10-tak sekundi kompjuter se sam restartao. Ne budi lijen, ja resetiram kompjuter ručno i pokrenem ga u safe modu. Ali opet isto ! Kompjuter se resetira. Kad se slijedeći put podignuo sistem, otvorim task manager i pogledam procese. I na vrhu čuči jedan proces čije ime se sastojalo samo od brojeva, i ne može ga se ubit klikom na “End process” .

Aha, tu smo ! Znači virus je tog tipa da resetira računalo, i najvjerojatnije isključuje sve programe koji bi ga eventualno mogli detektirati.

Nije bilo drugog rješenja nego da uzmem disk sa sobom, spojim ga na svoj kompjuter i preskeniram ga sa nekoliko programa (antivirusni i antimalware programi) .

NOD32 (antivirus) našao je 36 (!) inficiranih fileova i sve je uspio očistiti.

Nakon toga krenu sam u skeniranje sa Malwarebytes Antimalware, da vidim nije li ostalo još kakvog smeća koje NOD32 nije uspio uočiti. Jer kao što sam to već pisao u postu Kako se riješiti virusa ? , virus, malware, trojan, spyware itd. nisu iste stvari, i antivirus neke od njih uopće ne detektira, a samim tim ih ne može niti ukloniti sa računala.

Malwarebytes je nasao 6 infekcija, od kojih 2 nije mogao ukloniti bez restarta računala.

virus na facebooku

Sada još samo treba staviti hard disk nazad u kompjuter od frendice, i nadati se da nisu uništeni nikakvi sistemski fileovi, i da sve radi kao i prije.

Nastavak: Virus na Facebooku – drugi dio

https://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/virus-na-facebooku.jpghttps://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/virus-na-facebooku-150x150.jpgdrmrgoodTutorijali
Danas sam popravljao kompjuter od jedne frendice. Nazvala me u panici na telefon, da je bila na Facebooku, otvorio joj se chat sa porukom od prijateljice gdje je pisalo: “Ej, vidi ovo” i neki link. Kliknula je na to, i onda je počela ludnica. Kaže da su se počeli otvarat...