Danas me zove frend, i veli mi da mu racunalo ne radi. Bios se digne normalno, prepozna i hard disk i DVD przilicu, ali nista.

Rekao sam mu da otkopca sve osim jednog keksa memorije, hard diska i DVD-a. Opet me zove nakon 15-20 minuta i veli mi da nece. Windowsi se ne zele podignuti sa hard diska, a niti sa DVD-a. Samo u vrhu ekrana treperi bijela crtica, i to je sve. Ovo je cuveni black screen of death, rodjak jednako poznatog blue screen of death.

windows boot problem

Rekao sam mu da donese kompjuter do mene da vidimo u cemu je problem, mada sam vec slutio u cemu je stvar.

Spojili smo njegov kompjuter na moju tastaturu, mis i monitor, i pokrenuli ga.

Odmah sam usao u BIOS sa tipkom delete, otisao na sekciju integrated peripherals, i iskljucio onboard LAN card (integriranu mreznu karticu). Kompjuter se normalno podignuo bez ikakvih problema. Frend ce morati kupiti novu maticnu plocu, jer je na ovoj vrisnula mrezna kartica, a sigurno i jos ponesto, jer se komp dizao jako sporo.

U cemu je bila stvar? Frend zivi u istom mjestu kao i ja, a ja znam da je sinoc grmilo i sijevalo, pa je (hvala nasem HEP-u, isporuka struje je na razini Albanije prije 50 godina, cim malo puse ili pada kisa, ukapcaju i iskapcaju ko mutavi, zmiga struja za poludit) vjerojatno nesto skurilo. To sam mu i napomenuo, a on mi veli da je kompjuter bio iskljucen iz struje. Da, ali nije bio iskljucen mrezni kabel iz kompjutera, pa je preko njega kompjuter dobio prenapon, i skurila se mrezna kartica i ko zna sto jos.

I samome mi se ovo desilo prije dosta godina, kada mi je izgorio modem, zvucna kartica i napajanje, a sve preko telefonskog kabela, jer je kompjuter takodjer bio iskljucen iz struje.

Savjet: Kada grmi, obavezno iskljucite kompjuter iz struje, i iskljucite mrezni kabel koji ide u kompjuter.

https://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/windows-black-screen.jpghttps://no1tutorials.net/wp-content/uploads/2012/01/windows-black-screen-150x150.jpgdrmrgoodTutorijali
Danas me zove frend, i veli mi da mu racunalo ne radi. Bios se digne normalno, prepozna i hard disk i DVD przilicu, ali nista. Rekao sam mu da otkopca sve osim jednog keksa memorije, hard diska i DVD-a. Opet me zove nakon 15-20 minuta i veli mi da nece....