Danas sam prvi puta u životu imao priliku raditi na jednom laptopu koji na sebi ima Windows 8, znači ovo je moj prvi susret sa ovim operativnim sustavom.

Meni osobno Windowsi 8 su blagi užas za korištenje. Kao prvo, zamišljeni su za uređaje sa touch screenom, međutim ja ne znam koji to danas stolni kompjuter ili laptop ima touchscreen ?!

Više ne postoji tipka Start dole lijevo, nego se tamo nalazi Windows Explorer. Kada mišem idete prema rubovima ekrana, na primjer desno, otvaraju vam se dodatni skočni prozori kao npr. Settings i tamo recimo možete ući u Control Panel da nešto podesite. Ali neće vam to ići baš glatko, jer morate pogoditi kojom brzinom dovesti strelicu do ruba ekrana, ja sam imao velikih problema s ovim.

Dalje, na dotični laptop trebalo je instalirati Skype. I odem ja sa Internet Explorerom na Google, nadjem Skype homepage i krenem da ću to instalirat. E, ali ne ide to baš kao na sedmici ili XP-u, malo morgen. Naime, Windowsi 8 imaju nekakav store za aplikacije (slično kao Android mobiteli) i onda vam se kada idete na download da ćete skinut Skype, on automatski doda među aplikacije. Ali, ja te aplikacije i lokaciju Skypea na laptopu nisam uspio naći, nema ga nigdje kao da je propo u zemlju.

Pa sam lijepo skinuo verziju Skypea za Windows 7 i klasičnim putem instalirao Skype na laptop. Sučelje Windowsa 8 je totalno neintuitivno, kao da su ga radili debili a ne softwerski stručnjaci, katastrofalniji operativni sustav nisam vidio u životu! Sve je puno nekakvih sličica, kockica, to nešto leti po ekranu, vamo tamo, nemaš pojma di je šta i kako do nečega doći, recimo meni je trebalo 5 minuta da uđem u Control Panel i podesim firewall. A osoba sam koja je svakodnevno par sati za PC-em još od Windowsa 95 i imam sve to u malom prstu. Mogu samo zamisliti kako je nekom neiskusnijem i koliko mu treba da se snađe na ovakvom kompjuteru sa Windowsima 8. Brzi su oni, bez daljnjeg, čak su i brži nego Windows 7, ali ovakvo sučelje će ih pokopat, mislim da će završiti neslavno kao i Windows Vista.

Ako ste se susreli sa Windowsima 8, napišite svoje mišljenje u komentarima !

drmrgoodRazno
Danas sam prvi puta u životu imao priliku raditi na jednom laptopu koji na sebi ima Windows 8, znači ovo je moj prvi susret sa ovim operativnim sustavom. Meni osobno Windowsi 8 su blagi užas za korištenje. Kao prvo, zamišljeni su za uređaje sa touch screenom, međutim ja ne znam...