Danas cu vam dati nekoliko savjeta i trikova kako ubrzati vas kompjuter. Windowsi XP su tako napravljeni da s vremenom sami sebe zakrcaju nepotrebnim smecem, i ako to redovito ne cistite, nakon nekoliko mjeseci pocinju stekat, smrzavat se, sporo rade, restartaju se itd. A dati cu i nekoliko trikova u kojima cu opisati sto je potrebno modificirati u Windowsima XP da bi radili brze i bolje.

1. Uklanjanje nepotrebnih stvari sa PC-a

Prvi potez je uklanjanje svih nepotrebnih programa, igara i dokumenata koji vam nisu potrebni ili ih uopce ne koristite.

U Control panelu nalazi se ikona pod nazivom “Add or Remove” gdje mozete vidjeti koji su programi instalirani na vase racunalo i odluciti koje zelite ukloniti. Manje – vise svi to znamo, ali većina korisnika i ne zamjeti ikonu pod nazivom “Add/Remove Windows Components” gdje mozete ukloniti komponente koje dolaze sa Windowsima.

Dovoljno je maknuti kvacicu ispred programa koje ne zelite vise koristiti i kliknuti na Next, ako pozelite ponovno vratiti te programe oznacite prazni kvadratic i kliknite na Next.

Neki Windows programi nisu vidljivi u “Add/Remove Windows Components” npr. Windows Messenger, ali mozete ih uciniti vidljivima na sljedeci nacin:

Otidjite u vas Windows direktorij i onda u poddirektorij INF. nadjite datoteku koja se zove sysoc.ini. Otvorite je u Notepadu, nadjite redak msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,hide,7 i izbacite rijec hide, tako da izgleda ovako: msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,7 spremite promjene i sada ce Messenger biti vidljiv za deinstaliranje.

Postoji jos jedan jednostavan nacin koji ne deinstalira Messenger, ali onemogucava da se starta skupa sa XP-om. Otidjite u folder C -> Program Files, i tamo nadjite folder Messenger, i preimenujte ga u MessengerOFF, i vise se nece pokretati svaki put kad palite racunalo.

2. Kako iskljuciti startup programe i neke efekte da bi PC bio brzi?

Instaliranje puno programa moze zapuniti vasu registry bazu nepotrebnim programima koji se startaju sa pokretanjem racunala, sto moze dovesti do usporavanja racunala i zauzimanja dijela memorije.

1. Pokrenite Regedit, “Start – Run  i upisite regedit zatim kliknite na “ok”

2. Dodjite do kljuca HKEY_CURRENT_USER\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run

3. Kada ste dosli do kljuca,na desnoj strani mozete identificirati programe koje ne zelite pokrenuti pri startu racunala.

4. Desni klik na program koji ne zelite da se pokrene pri startu racunala i odaberite “Delete“.

Na ovaj nacin programi nece biti ucitani u memoriju sve dok ne bude potrebe za njima.

Uklanjanje vizualnih efekata takodjer ce osloboditi dio raspolozive memorije.

Idite u Settings – Control Panel – System – Advanced i pod stavkom Performance kliknite na gumb Settings i u prozoru Visual Effects ostavite kvacice samo na “Use drop shadows… Use visual styles… i Smooth edges of screen fonts.” ,sad kliknite na Advanced i pod opcijom Memory usage označite Programs, zatim kliknite Apply i sve je ostalo isto, a vaše racunalo radi brze.

3. Oslobodite jos memorije Ako koristite puno programa u vrijeme rada, svi dll-ovi {dynamic linked library) se ucitavaju u memoriju od strane Windows Explorera. To utjece na kolicinu raspolozive memorije, kao i na brzinu rada samog racunala. Evo kako natjerati Windowse XP da izbace iz memorije sve nepotrebne dll-ove:

Potrazimo u registry-u  HKEY_LOCAL_MACHINE – Software – Microsoft –  Windows-CurrentVersion-  Explorer. U ovom kljucu kreirajte novi Dword unos imena AlwaysUnloadDLL i postavite mu vrijednost na 1.

Servisi su programi koji se pokrecu sa Windowsima i oni nepotrebni utječu na performanse racunala.

Odite u Start – Run i upisite services.msc i sada ste dobili listu servisa koje mozete iskljucivati i ukljucivati desnim klikom,odaberete Properties i zatim Disable. Sada je servis iskljucen.

Ako ne pretrazujete cesto datoteke na racunalu iskljucivanjem servisa indexing mozete malo poboljsati performanse.

4. Ciscenje registry baze

Dubinsko ciscenje

Recimo da cesto dodajete i uklanjate programe i da vodite racuna o deinstalaciji programa. Ali i pored svega ovog vase “registry” datoteke lice na monstrume i zbog njihove velicine je rad na vasem racunalu otezan.

U ovom slucaju upotrijebiti cemo izvrstan program Regseeker koji ce ponuditi i vise od ciscenja…

Na samom pocetku nudi pregled instaliranih i pokrenutih, odnosno Start up programa, koje po zelji mozete sprijeciti da se pokrecu sa Windowsima, te brisanje Histories datoteka i Cookiea koje vas internet preglednik sakuplja prilikom surfanja.

Uz sve to, RegSeeker vam u meniu “Tweaks” nudi i nekoliko vrlo korisnih trikova i opcija.

I dolazimo do glavnog dijela koji se zove Clean the Registry. Sve sto trebate uciniti je, kliknuti na gumb “ok” i pricekati da se zavrsi skeniranje, zatim kliknite na Select all i desnim klikom misa odaberite opciju Delet selected items. Sada je vas Registry ociscen od nakupljenog smeca.

U slucaju da nakon ciscenja racunalo ne radi kako treba, RegSeeker je napravio Back up svih obrisanih datoteka koje mozete vratiti pritiskom na gumb Backups.

5. XP na krilima

Ovu preinaku mogu izvesti svi korisnici Windows XP operativnog sustava, ali zbog izuzetne potrebe za memorijom njen ucinak nece biti vidljiv kao ubrzanje raspolazete li s manje od 256 MB radne memorije.

DisablePagingExecutive – ukljucivanjem ove opcije sprijecavate spremanje odredjenih aplikacija na tvrdi disk vaseg racunala. S tim cete znatno ubrzati sve procese jer poznato je da radna memorija i tisucu puta brza od virtualne na tvrdom disku. Vrijednost ove opcije je 0, da bi je uključili postavite je na 1.

Ovu postavku nalazite na sljedecem mjestu u registry editoru: HKEY_LOCAL_MACHINE  – System -CurrentControlSet –  Control –  SessionManager –  Memory Management.

Sljedeca opcija koju nalazite odmah do prije spomenute je: LargeSystemCache. Kada ukljucite ovu opciju, “prisiljavate” ucitavanje operativnog sustava i njegovih procesa u memoriju.

S ovom promjenom Windowsi XP ucitavaju jezgru operativnog sustava i drze je u memoriji, cineci cjelokupni sustav mnogo brzim i zivljim za rad.

6. Ubrzavanje prijenosa podataka

Win XP ne postavlja ispravno DMA mode na IDE kanale. Vecina CD-ROM-ova podrzava ovaj način rada, ali XP ih gotovo uvijek stavlja u PIO (sporiji) nacin rada. DMA nece ubrzati vas CD-ROM,ali ce koristiti manje procesorske snage i time ubrzati prijenos podataka

Evo kako:

1. Otvorite Device Manager (My Computer-Hardware-Device Manager)

2. Kliknite na znak plus pored “IDE ATA/ATAPI Controllers” i dva puta kliknite na “Primary

IDE Channel

3. Pod “Advanced Settings” provjerite Device 1 postavke. Vjerojatno je postavljeno na PIO transfer mode.

4. Postavite ga na “DMA if available“.

Isto ponovite i za “Secondary IDE Channel” ako je u PIO modu.

Ukoliko ovo ne pomogne, u vecini slucajeva pomaze reinstaliranje IDE kanala koji ne zeli prihvatiti DMA mode, na sljedeci nacin:

Desni klik na IDE kanal, zatim uninstall i pritisnite ok.

Restartajte racunalo i pogledajte sada dali je IDE kanal prihvatio DMA mode.

U nekim slucajevima najvise sto cete dobiti je MultiWord, ali i to je u svakom slucaju puno bolje od PIO moda.

7. Jos malo ubrzanja

a) Nemojte zaboraviti koristiti alat za defragmentaciju diska. O tome sam pisao jucer u postu Defragmentacija diska. Odrzavanjem diska na ovaj nacin, odnosno defragmentacijom mozete povecati performanse racunala do 10 %, i produziti vijek trajanja HD-a

b) Ako imate malo vise “RAM-a”, a to se odnosi na korisnike koji imaju 512 MB i vise, mozete podesiti Windowse da je koriste maksimalno ucinkovito. Otvorite “SYSTEM.INI” datoteku iz “Windows” “direktorija”, i u “[386Enh]” djelu dodajte liniju “ConservativeSwapfileUsage=1“. Na ovaj nacin ste ustvari naznacili Windowsima da znacajno smanje koristenje virtualne memorije.

c) Kada već imate otvoren SYSTEM.INI, za efikasnije koristenje DMA mogucnosti dodajte i liniju “DMABufferSize=64“. Snimite promjene i napravite restart racunala!

8. Ubrzajte surfanje

Na Internetu mozete naci hrpu programa koji vam nude brze spajanje i ucitavanje programa te web stranica i u pravilu gotovo nikada nisu besplatni. Svi obecavaju veliko ubrzanje bez obzira koji tip veze koristili.

Osjetno ubrzanje mozete postici malom ispravkom registry kljuca. Pokrenite Regedit i potražite kljuc koji se nalazi na sljedecem mjestu: HKEY_LOCAL_MACHINE – Software – Microsoft – Windows – Current Version –  Explorer – RemoteComputer –  NameSpace.

Na ovome mjestu postoje dva prisutna kljuca; jedan od njih je [D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0O60F5BF]. Obrisite ga. Nije potrebno ponovno pokretati racunalo kako bi primijetili ubrzanje koje nastaje ovom jednostavnom izmjenom u Registry editoru.

Ovime ste ustvari ispravili jedan od bugova u XP Windowsima.

9. Trik za bolje koristenje virtualne memorije Windowsi kao defaultnu postavljaju minimalnu velicinu page filea na 1,5 puta veličine RAM-a, a maksimalnu na tri puta velicine RAM-a. Na vecini racunala te vrijednosti rade sasvim dobro, pogotovo na onima s manje od 512 MB RAM-a. Na primjer, ako imate 256 MB RAMA-a, minimalna velicina page filea će biti 384 MB, a maksimalna 768 MB.

No, sto vise RAM-a imate, to je manja vjerojatnost da ce Windowsi koristiti virtualnu memoriju. Prema tome, prostor na disku rezerviran za page file je uludo potrosen. Zbog toga bi na racunalima s vise od 512 MB RAM-a minimalnu velicinu virtualne memorije trebalo postaviti na pola velicine RAM-a, dok maksimalnu velicinu ostavite na trostrukoj velicini RAM-a, za svaki slucaj.

Ako nemate puno prostora na disku, postavite velicinu page filea na 2 MB, najmanju velicinu koju Windowsi XP podrzavaju. Dobit cete dovoljno prostora na disku, no pri tome cete vidjeti da vam rad Windowsa nije bas gladak, jer cesto moraju dinamicki povecavati page file.

Neki postavljaju minimalnu i maksimalnu velicinu page filea na istu vrijednost, dva ili tri puta vecu od količine RAM-a. Teoretski to bi trebalo ubrzati rad, jer Windowsi ne moraju povecavati datoteku. Medjutim, uglavnom ne dobijete bas nikakvo poboljsanje, a u nekim ce slucajevima rad biti sporiji nego prije.

Takodjer, na racunalima s 1 GB RAM-a ili vise ne smijete potpuno iskljucivati virtualnu memoriju, jer Windowsima ona treba, a i neki ce se programi rusiti ako ne nadu page file na disku.

Konacno, do postavki za podesavanje virtualne memorije dolazite tako da otvorite Control Panel. Kliknite na Performance and Maintenance, a onda na System. Zatim na System Properties kliknite na Advanced i onda, pod Performance, na Settings. Na Performance Options, u kategoriji Virtual Memory, kliknite na Change. Tu mozete mijenjati i velicinu page filea i njenu lokaciju. Medjutim, ovo drugo dolazi u obzir samo ako imate vise fizickih diskova, a ne ako imate vise particija na istom fizickom disku.Upozorenje !!! Sve modifikacije u registry bazi, kao i ostale savjete i trikove iz ovog teksta, radite na vlastitu odgovornost!

Pozdrav i do citanja !

drmrgoodTutorijali
Danas cu vam dati nekoliko savjeta i trikova kako ubrzati vas kompjuter. Windowsi XP su tako napravljeni da s vremenom sami sebe zakrcaju nepotrebnim smecem, i ako to redovito ne cistite, nakon nekoliko mjeseci pocinju stekat, smrzavat se, sporo rade, restartaju se itd. A dati cu i nekoliko trikova u...